Ladataan Tapahtumat

« Kaikki osatapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Biokulttuurinen yhteisöllisyys

22.4.2018 kello 13:0014:30

luokka B1 (pohjakerros)

”Biokulttuuriset oikeudet” on kansainvälisistä ympäristö- ja ihmisoikeussopimuksista käytävään keskusteluun noussut uusi käsite, jota käytetään alkuperäiskansojen ja perinteisten elämänmuodon omaavien paikallisyhteisöjen oikeuksiin liittyen. Biokulttuuristen oikeuksien lähestymistapa pyrkii suojelemaan alkuperäisyhteisöjen kulttuuri- ja luonnonperintöjä tavalla, jossa ymmärretään, että luonnon monimuotoisuuden suojeleminen edistää kulttuurin elinvoimaisuutta ja kulttuurin elinkykyisyys suojelee biologista monimuotoisuutta.

Tilaisuudessa esitellään Siemenpuun toimintaa tällaisten oikeuksien eteen mm. paikallisten ns. ”biokultuuristen protokollien” (biokulttuuristen selontekojen) valmistamiseksi alkuperäis- ja paikallisyhteisöjen keskuudessa. Tilaisuudessa esitellaan tällaisissa hankkeissa vierailleiden Siemenpuun edustajien kokemuksia kuva- ja videoaineistoineen.

Luonnonvarojen teollinen käyttö, kuten öljy-, kaasu- ja kaivosteollisuus uhkaavat useiden alkuperäisyhteisöjen perinteisiä maita ja elinympäristöjä. Luonnonvarateollisuuden ympäristöhaitat loukkaavat alkuperäiskansojen oikeutta puhtaaseen maahan, ilmaan ja veteen sekä näihin kytköksissä olevaan kulttuuriseen elinvoimaisuuteen ja elinkykyisyyteen. Monet alkuperäiskansat ovat myös joutuneet häädetyiksi perinteisiltä maailtaan teollisuuden ja kehityshankkeiden takia. Kolonialismiin liittyvä alkuperäiskansojen sosiaalinen ja yhteiskunnallinen alas painaminen sekä yhtäältä länsimaisen kapitalistisen kulutusyhteiskunnan mentaliteettien järjestelmällinen ajaminen uhkaavat monien kansojen kulttuurin ja kielen elinvoimaisuutta.

Biokulttuurisissa oikeuksissa tunnustetaan alkuperäiskansojen kulttuurin ja luonnonympäristön erottamaton yhteys ja keskinäinen riippuvuus sekä alkuperäiskansojen yhtenäinen oikeus kulttuuriin ja luontoon. Biokulttuurisissa oikeuksissa yhdistyvät oikeudet perinteisiin maihin, luonnonvaroihin ja ekosysteemeihin sekä oikeudet kulttuuri- ja uskomusperinteisiin, perinnetietoon ja perinteisiin kulttuurisiin käytäntöihin. Biokulttuuriset oikeudet merkitsevät alkuperäiskansojen oikeutta paikallisen luonnonympäristön kestävään hoitoon heidän perinteeseen ja itsemääräämisoikeuteen pohjautuen.

Voimme kysyä myös, eikö modernista toimeentulo- ja kulutuskulttuurista irtaantumaan pyrkivillä ekokylillä ja -yhteisöilläkin pitäisi olla jonkulaiset ”biokulttuuriset oikeutensa”.

Katso kaikki Siemenpuun tapahtumat Siemenpuun kotisivuilta: https://www.siemenpuu.org/fi/event

Järjestäjät:
Siemenpuun metsäyhteisöjen biokulttuuriset oikeudet -teemaryhmä, www.siemenpuu.org
Katajamäki ry.
Uusituuli ry.
Emmaus Aurinkotehdas ry.

Share

Tiedot

Päivämäärä:
22.4.2018
Aika:
13:00–14:30
Teema:

Tapahtumapaikka

luokka B1 (pohjakerros)
Share