Ladataan Tapahtumat
Etsi Tapahtumat

Event Views Navigation

Lauantai 4.5.

10:30

Avajaistilaisuus: Polkuja järjestelmien muutokseen

4.5.2019 kello 10:3011:30
Juhlasali (2. krs)

Puhujina:
• demokratiatutkija Emilia Palonen: Mikä estää muutoksen?
• ihmisoikeusaktivisti ja viestintäasiantuntija Sanna Valtonen: Mistä löytää energiaa muutoksen unelmoimiseen?
• Kansainvälinen vieras İsmail Beşikçi: Polkuja muutokseen

Lue lisää »
11:45

Ende Gelände: Suoraa toimintaa ja kansalaistottelemattomuutta ilmastoliikkeessä

4.5.2019 kello 11:4513:15
luokka 42 (4. krs)

Turhauttavatko kansainvälisen ilmastopolitiikan sopimukset joilla ei haluta rajoittaa fossiiliteollisuuden voitontavoittelua tai uskalleta haastaa jatkuvaan kasvuun tähtäävää talousjärjestelmää? Haluaisitko toimia, mutta tuntuuko samalla että vetoomukset, ilmastomarssit, järjestötoiminta tai puoluepolitiikka eivät yksin tunnu riittäviltä vastauksilta etenevän ympäristökatastrofin edessä?

Et ole yksin. Väkivallaton suora toiminta ja kansalaistottelemattomuus tarjoavat näiden vaihtoehtojen rinnalle toisenlaisen poliittisen vaikuttamisen väylän.

Lue lisää »
12:00

Vanhus pakolaisleirissä

4.5.2019 kello 12:0013:30
luokka 35 (3. krs)

Arabikansojen ystävyysseura (AKYS) on aloittanut kummitoiminnan palestiinalaisjärjestö Beit Atfal Assumoudin kanssa Libanonin pakolaisleireissä. Kummivanhuksia on jo 20.

Esityksessä kerrotaan kummitoiminnan kokemusten kautta vanhusten tilanteesta yli 70-vuotisessa pakolaisuudessa, mitä ongelmia vanhuksilla on, mikä heitä surettaa, mikä ilahduttaa.

Lue lisää »

Kurdikysymyksen ratkaisun avaimet

4.5.2019 kello 12:0013:30
Juhlasali (2. krs)

Sosiaalifoorumin kansainväliseksi vieraaksi saapuu tänä vuonna sosiologi ja ihmisoikeusaktivisti İsmail Beşikçi. Beşikçi tunnetaan erityisesti Turkin kurdiväestön oikeuksien puolustajana ja historian sekä sosiaalisen aseman tutkijana. Hän on 50 vuotta kestäneen tutkimusuransa aikana julkaissut yli 30 teosta, jotka ovat joutuneet Turkissa ankaran sensuurin kohteeksi.

Beşikçi on tulenaran tutkimuskohteensa vuoksi tuomittu lukuisia kertoja vankeuteen ja hän on viettänyt vuosia urastaan mielipidevankina Turkissa. Beşikçi on tinkimättömän työnsä ansiosta valittu sananvapausjärjestö PEN:in kunniajäseneksi ja palkittu lukuisten järjestöjen toimesta. Beşikçin rohkeus jatkaa tutkimustaan huolimatta yrityksistä hiljentää hänet ovat tehneet turkkilaisesta kansainvälisesti voimakkaan symbolin kurdien kamppailussa oikeuksistaan.

Lue lisää »

Kulttuuri- ja mielipidelehtien merkitys taiteen ja demokratian kannalta

4.5.2019 kello 12:0013:30
luokka 31 (3. krs)

Mihin median monimuotoisuutta tarvitaan? Miksi median keskittyminen, kaupallistuminen ja sisällön latistuminen ovat yhteiskunnallinen ja kulttuurinen ongelma. Millaista mediapolitiikkaa nyt Suomessa pitäisi tehdä? Kulttuuri- mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultin ja Suomen arvostelijain liitto SARV:in järjestämässä keskustelussa pohditaan lehtien edustajien näkökulmien perustalta ajankohtaisia media- ja kulttuuripolitiikan jännitteitä.

Lue lisää »

Dialogue on Systemic Alternatives

4.5.2019 kello 12:0013:30
luokka 43 (4. krs)

Worldwide, there is a search for radical, systemic alternatives to dominant structures of inequity, injustice, and unsustainability which have created multiple global crises. The session will introduce and discuss several initiatives from the Global South that are providing alternative concepts, examples and actions. They include the Global Tapestry of Alternatives from India, Systemic Alternatives from Bolivia and the thematic World Social Forum on Transformative Economies. Marta Music active in all these will initiate the discussion.

Lue lisää »

Valtio, uskonnot ja uskonnottomuus Euroopan maissa.

4.5.2019 kello 12:0013:30
luokka 44 (4. krs)

Mihin suuntaan lännessä, idässä ja Keski-Euroopassa?

Miksi demokratia-projekti voi epäonnistua ja takapakki tulee viiveellä?

Lue lisää »

Lautapelillä velkarahajärjestelmä ja pankkien rooli yhteiskunnassa tutuksi

4.5.2019 kello 12:0015:30
luokka 33A (3. krs)

Tervetuloa pelaamaan Money Maker -lautapeliä ja oppimaan miten globaali velkarahajärjestelmä pankkeineen toimii! Tässä Monopolin kaltaisessa pelissä kaikki pelaajat ovat pankkiireja ja saavat investoida, spekuloida ja ajautua maksuvaikeuksiin aiheuttaen finanssikriisejä Alankomaiden kultakauden ja finanssikapitalismin syntyaikoina. Pelin myötä pelaajat pääsevät pohtimaan mikä on rahan, velan ja luoton ero ja saavat tunnustella globaalin talouden toimintamekanismeja hyvin konkreettisella tavalla.

Lue lisää »
12:15

Ammattina hoitotyö – voittoa vanhushoivalla?

4.5.2019 kello 12:1513:45
luokka 13 (1. krs)

Vanhushoivan eettiset ongelmat ovat nousseet talven ja kevään aikana julkiseen keskusteluun. On kuultu vastuuttomista käytännöistä erityisesti ylikansallisessa omistuksessa olevien hoivajättien piiristä. Uskaltaako Suomessa enää vanheta? Mikä on ihmisen arvo vanhana?

Lue lisää »
12:30

Migrant women in Europe and North Africa

4.5.2019 kello 12:3014:00
luokka 23 (2. krs)

Sodfa Daaji contests the narrative of migrant women arriving in Europe, being excluded from society and ending up vulnerable to exploitation and violence. Why is a European moving for better opportunities to study or work called an "expat", while individuals coming from the south get labeled differently?

Lue lisää »
13:45

Maapallon biokulttuuriset yhteisölliset elämänperinnöt uhattuina – kuinka maan ja metsän rekisteröinti omistetuksi ja viran hallitsemaksi hävittää uusiutuvan elämän edellytyksiä

4.5.2019 kello 13:4515:15
luokka 42 (4. krs)

Yhteisöllisten maa-alueiden rekisteröintipakko maaomaisuuksiksi uhkaa syrjäyttää satojen miljoonien ihmisten kestävät biokulttuuriset elämänperinnöt BKT:n kasvattamisen, ekstraktivismin, luonnonsuojelun, ilmastonmuutoksen torjunnan ja milloin minkäkin virallisen syyn nimissä. Maan ja metsän rekisteröinti kaupallisesti omistettavaksi ja viranhaltijoiden hallitsemaksi ottaa ne pois siitä elävästä käytöstä, joka on sopeutunut ja kestävästi omistunut elämään noiden maiden ja metsien uusiutuvaa elämää.

Maan ja metsän elämän monimuotoisuus on säilynyt maapallolla parhaiten alueilla, joissa maata ja metsää ei ole rekisteröity kenenkään omistamaksi. Maata ja metsää koskevien oikeuksien rekisteröinnin oma laillisuus riippuu siitä, kunnioittaako rekisteröinti ihmisoikeuksia ja ympäristön oikeuksia, joiden toteutumisen edistäminen on sen perustavin tehtävä.

Lue lisää »
14:00

Sosiaaliturva tulevan hallituksen ohjelmassa

4.5.2019 kello 14:0015:30
Juhlasali (2. krs)

Sosiaaliturvan uudistamisesta on tulossa seuraavan hallituksen keskeisin asia. Millaiseksi hyvinvointivaltiomme muokataan? Uudistuksesta on tulossa kariutunutta sotea suurempi ja vaikeampi. Aluksi valmisteluun osallistuneet asiantuntijat kertovat tulevan sosiaaliturvan rakennuspuista ja sitten on vuorossa puolueiden asiantuntijoiden paneeli.

Lue lisää »

Uskontojen ja katsomusten kohtaamispaikka

4.5.2019 kello 14:0015:30
luokka 31 (3. krs)

Uskontojen ja katsomusten kohtaamispaikka on kaikille avoin tila, jolle erilaiset ihmiset erilaisista katsomuksellisista taustoista ovat tervetulleita pistäytymään.

Kohtaamispaikalla voit tutustua uusiin ihmisiin, rupatella mukavia, levätä hetken tai osallistua pisteen uskontodialogiin liittyviin toimintamahdollisuuksiin. Yhdessä kohtaamispaikasta rakennetaan turvallinen tila, jossa erilaiset katsomukset ja ihmiset voivat kohdata avoimessa ja kunnioittavassa hengessä.

Lue lisää »

Kansalaisjärjestöt maailman muutoksessa, maailmaa muuttamassa

4.5.2019 kello 14:0015:30
luokka 35 (3. krs)

• Kansalaisjärjestöt valtion ja yksilön välissä, VTT filosofi Säde Hormio
• What might climate change mean?, Case Bangladesh, VTT Mojibur Doftori
• Rauhanjärjestöjen yhteistyö yli rajojen, feministinen rauhanaktivisti Marianne Laxen (WILPF)

Lue lisää »

1/99%

4.5.2019 kello 14:0015:30
luokka 33B (3. krs)

Tule kokeilemaan Kansainvälinen solidaarisuustyö ry:n upouutta pelillistettyä menetelmää 1/99%! Siinä perehdytään narratiivisten roolien kautta taloudellisen eriarvoisuuden muuttuviin sävyihin, tavoitteena kiinnittää huomiota nimenomaan äärimmäiseen rikkauteen ongelmana.

Peli tarjoaa realistisen kouraisun taloudelliseen eriarvoisuuden todellisuuteen, mutta samalla on elämyksellinen ja hauska.

Lue lisää »

Osallisuutta, sosiaalista toimintakykyä ja voimaantumista – tapausesimerkkeinä Osallistava yhteisö, IkäArvokas ja Vantaan Yhteinen pöytä

4.5.2019 kello 14:0015:30
luokka 43 (4. krs)

Tässä osatapahtumassa kuullaan ja keskustellaan asiakasosallisuudesta sekä osallisuuden edistämisen hyödyistä ja välineistä. Tarkastelemme yhdessä mahdollisuuksia, joita ammattilaisten ja asiakkaiden yhteisellä kehittämistyöllä voi olla.

Lue lisää »

EU:n arvot, muutokset ja tulevaisuus

4.5.2019 kello 14:0015:30
luokka 44 (4. krs)

Euroopan unionin arvoista puhutaan yleensä yleisellä tasolla ja melko epämääräisesti. Kuitenkin niillä on konkreettinen merkitys ihmisten hyvinvoinnille, mm. työelämän ja julkisten palvelujen kehitykseen. Ovatko markkinoiden vapaus ja kilpailuttaminen arvoja, jotka jyräävät ristiriitatilanteissa muut arvot? Onko näköpiirissä muutoksia, jotka vahvistavat muita arvoja? Mihin suuntaan EU on menossa tai miten sitä pitäisi muuttaa?

Keskustelemassa EU-vaaliehdokkaita eri puolueista. Keskustelun vetäjänä VEU:n puheenjohtaja, varatuomari Arjo Suonperä.

Lue lisää »
14:15

Populismiin verhoutunut fasismi

4.5.2019 kello 14:1515:45
luokka 13 (1. krs)

Ydin-lehti järjestää keskustelun, jossa käydään läpi eurooppalaisia populistisia liikkeitä ja niiden takana piileskeleviä fasistisia voimia.

Keskustelijoina ovat tutkijat Oula Silvennoinen ja Emilia Palonen sekä päätoimittaja VTT Arja Alho.

Lue lisää »
14:30

Women’s rights and patriarchal interpretations of religions and traditions

4.5.2019 kello 14:3016:00
luokka 23 (2. krs)

Traditions and religious interpretations are deliberately used by the patriarchy to repress women. How can we examine these repressive ways without ending up to cultural essentialism? Violations to women’s rights and obstacles to empowerment can’t be explained by culture. They are results of underlying power, veiled as culture. Still, the current patriarchal interpretations are socially constructed and there must be ways leading to change. Women and men in both sides of the Mediterranean need courage to address these issues and eventually set us free from these norms.

In a panel discussion with Sodfa Daaji, Seida Sohrabi and Bahar Mozaffari, we will discuss how it is possible to unlock their courage. We must build solidarity and nurture women's engagement to make sure that women shape a new narrative against the patriarchal interpretation of religions and traditions.

Lue lisää »
15:45

Vapaan kansalaistoiminnan edistäminen

4.5.2019 kello 15:4517:15
luokka 42 (4. krs)

Keskustelutilaisuus vapaasta kansalaistoiminnasta ja siitä, miten 3. ja 4. sektorin vapaaehtoistoiminnan yhteistyötä voidaan helpottaa.

Lue lisää »
16:00

Tarinoita paperittomuudesta

4.5.2019 kello 16:0017:30
luokka 33A (3. krs)

Työpajassa kuunnellaan erilaisia tarinoita paperittomuudesta ja käydään keskustelua tarinoitten pohjalta.

Lue lisää »

Mitä ongelmia tulevan sote-uudistuksen pitäisi ratkaista?

4.5.2019 kello 16:0017:30
Juhlasali (2. krs)

Sosiaali- ja terveydenhuollon parantamisen tarpeet ja sosiaaliset perusoikeudet hukkuivat päättyneellä eduskuntakaudella muiden tavoitteiden alle. Hallituksen esitys kaatui ja edessä on uusi valmistelu. Millaiset ongelmat tulevan sote-uudistuksen pitäisi ratkaista? Mitkä ovat keskeiset tavoitteet ja mitkä tärkeimmät keinot niiden toteuttamiseen?

Tutkimusprofessori emerita Elina Hemminki, hallintoylilääkäri ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen ja Talentian erityisasiantuntija Laura Lindeberg pohtivat vastauksia ensin pyöreän pöydän äärellä ja sitten yhdessä seminaarin osanottajien kanssa.

Lue lisää »

Mielenterveysviidakossa-lautapeli

4.5.2019 kello 16:0017:30
luokka 31 (3. krs)

Millaista mielenterveystoipujan elämä on yhteiskunnassa ja palveluviidakossa?

Mielenterveysaktivismiryhmä Koalan kehittämä Mielenterveysviidakossa-peli havainnollistaa mielenterveyden häiriöiden kanssa elävien nuorten aikuisten arkea ja kamppailua byrokratian rattaissa. Peliä varten on kerätty aitoja kokemuksia eri tahoilta.

Lue lisää »

PROUT: Työn tulevaisuus aikamme muutoksessa

4.5.2019 kello 16:0017:30
luokka 33B (3. krs)

Elämme uuden aikakauden kynnyksellä, tarvitsemme uudenlaisia kykyjemme monipuolisia kehittämismahdollisuuksia.

PROUTin osuuskuntamuotoinen työnteko mahdollistaa sen ja samalla yhdistää ihmiset tasa-arvoisesti ja suojaa heitä riistolta rakentaen tasapainoisen perustan yhteiskunnalle.

Lue lisää »

Työelämän kätketyt kamppailut -vammaiset yrittäjinä

4.5.2019 kello 16:0017:30
luokka 44 (4. krs)

Tervetuloa: Ylva Krokfors
THL:n Näkövammarekisterin tietoja näkövammaisista yrittäjistä esittely: Jaana Argillander
Yritystä- hankkeen esittely + Tuomas Saloman yrittäjävideo: Junno Kaarna
Paneelikeskustelu 3K-Talk: puheenjohtajana toimii Jaana Argillander, keskustelijat: Junno Kaarna, Riikka Hänninen

Lue lisää »
16:15

Ympäristö- ja rauhanliikkeiden yhteistyömahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjumiseksi

4.5.2019 kello 16:1517:45
luokka 13 (1. krs)

Samanaikaisesti, kun ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan entistä suurempia resursseja, valtioiden ympäristöä saastuttavat asebudjetit kasvavat vuosittain. Onneksi kuitenkin ihmiset ympäri maailmaa aktivoituvat muuttaaksen maailmaa paremmaksi paikaksi elää kaikille.

Haasteena nykyaikana vain on se, että järjestökenttä on niin pirstaloitunut, ettei yhteistyötä esimerkiksi ympäristö- ja rauhanliikkeiden välillä tapahdu. Tämän korjaamiseksi eri ympäristö- ja rauhanliikkeiden edustajat kokoontuvat keskustelemaan siitä, miten nämä kaksi järjestökenttää voisivat yhdistää voimansa säilyttääkseen luonnon monimuotoisuuden ja hyvinvoinnin.

Lue lisää »

Maailmantuskatyöpaja

4.5.2019 kello 16:1517:45
luokka 35 (3. krs)

Sivistysliitto Kansalaisfoorumin ja Inartes Instituutin järjestämässä työpajassa käsitellään taiteen kautta, millaista on elää maailmassa, jossa epävarmuus, kriisit ja muutokset tuovat huolta - ja mistä löytyy toivo. Tule ilmaisemaan tuntoja ja jakamaan ajatuksia kuvataiteen, liikkeen ja kirjoittamisen kautta!

Lue lisää »
16:30

Lähi-idän uutisointi Suomessa: taru ja todellisuus

4.5.2019 kello 16:3018:00
luokka 23 (2. krs)

ICAHD Finland ja Suomen rauhanpuolustajat järjestävät Suomen Sosiaalifoorumissa paneelikeskustelun Lähi-idän käsittelystä suomalaisessa mediassa. Miten suomalaisten tiedotusvälineiden uutisointi Lähi-idän alueellisista suurvalloista Iranista, Israelista ja Saudi-Arabiasta kestää kriittisen tarkastelun? Aiheesta keskustelemassa mm. ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.

Lue lisää »
+ Vie tapahtumat
Share