Ladataan Tapahtumat
Etsi Tapahtumat

Event Views Navigation

Sunnuntai 5.5.

Päivänavigaatio

10:45

Suomen turvallisuuspoliittiset valinnat

5.5.2019 kello 10:4512:15
luokka 42 (4. krs)

Rauhanliikkeen tavoitteet Suomen uudelle hallitukselle.

Lue lisää »
11:00

Oikeudenmukainen talous ja uudet yhteisömuodot – työpaja

5.5.2019 kello 11:0012:30
luokka 31 (3. krs)

Aikamme merkittävimmät haasteet liittyvät globaalin rahatalousjärjestelmän rakenteellisiin epäoikeudenmukaisuuksiin, jotka eriarvoistavat yhteiskuntia ja sairastuttavat yhteisöjämme. Hälytysmerkit ovat ilmeisiä: Pariisin mellakat, populismin ja fasismin nousu, ihmisten jakautuminen toisiaan ymmärtämättömiin kupliin. Työpajan ideana on yhdessä keskustellen pohtia, miten voisimme rakentaa oikeudenmukaisemman talouden ja terveempiä yhteisömuotoja.

Lue lisää »

Ei leikkirahaa -kansanliikkeen toiminta ja tulevaisuus

5.5.2019 kello 11:0012:30
luokka 33A (3. krs)

Miten muotoillaan aktivismia? Ei leikkirahaa -kansanliike ja tavoite nostaa naisvaltaiset alat palkkakuopasta. Työpajassa kuullaan alustukset aiheisiin sekä ideoidaan ja suunnitellaan tulevaa toimintaa.

Työpajaan ovat tervetulleet kaikki naisvaltaisten alojen palkkatason nostamisesta kiinnostuneet oli syynä halu osallistua Ei leikkirahaa -liikkeen toimintaan tai saada muuten ideoita ja innostusta.

Lue lisää »

Noin 6 tapaa lähestyä ilmastonmuutosta

5.5.2019 kello 11:0012:30
luokka 43 (4. krs)

Kolme fasilitaattoria esittelevät omia tapojaan vastustaa ja sopeutua ilmastokriisiin lyhyen yleiskatsauksen jälkeen. Yleisöä pyydetään esittämään omia toimintatapojaan.

Jakaudutaan työryhmiin ja arvoidaan erilaisia toimintatapoja.

Lue lisää »

Muutetaan ruokajärjestelmää! Suomen CSA-verkoston perustamiskokous

5.5.2019 kello 11:0012:30
luokka 44 (4. krs)

Suomessa on noin 13 kumppanuusmaatalouden aloitetta (Community Supported Agriculture, CSA), jotka toimivat erilaisilla sopimus- ja yhteistyön malleilla. Haluamme vahvistaa olemassa olevien aloitteiden välistä yhteistyötä ja antaa työllemme enemmän näkyvyyttä perustamalla Suomen CSA-verkoston. Verkosto tulee toimimaan osana kansainvälistä CSA Urgenci -verkostoa ja Nyeleni-prosessia (International Movement Around Food Sovereignty).

Perustamiskokoukssa määrittelemme mitkä ovat Suomen CSA-verkoston poliittiset tavoitteet. Tätä varten valmistelussa on ennen kokousta luonnos, joka perustuu Urgencin materiaaliin. Suomen CSA:n poliittiset tavoitteet lanseerataan session aikana Ruokamanifestin muodossa. Tervetuloa kuulemaan, kommentoimaan ja allekirjoittamaan Ruokamanifesti session aikana!

Lue lisää »

Tivoli Utopia -keskustelupeli

5.5.2019 kello 11:0012:30
luokka 35 (3. krs)

Tivoli Utopia vie pelaajansa tulevaisuuden yhteiskuntaan. Kenties olemme vihdoin siirtymässä uudenlaiseen kukoistuksen aikaan, jossa niukemmat resurssit opettavat meidät ihastelemaan kaikkea muuta kuin materiaa.

Pelin tavoitteena on ratkoa maailman viheliäisimpiä ongelmia ilon kautta! Tivoli Utopia antaa työkaluja positiivisten tulevaisuuksien hahmottamiseen ja auttaa käsittelemään monimutkaisia ympäristön ja yhteiskunnan tilaa koskevia asioita helposti lähestyttävällä tavalla.

Lue lisää »
11:15

Perustulo vaalien jälkeisessä ajassa

5.5.2019 kello 11:1512:45
Juhlasali (2. krs)

Miltä näyttää perustulon tulevaisuus vaalien jälkeen? Keskustelemme tuoreesta vaalituloksesta ja mahdollisuuksista uusiin kokeiluihin ja vastokkeettoman perustulon suuntaisiin uudistuksiin meillä ja muualla.

Mitä opimme edellisestä perustulokokeilusta? Miten oppeja tulisi soveltaa uusiin kokeiluihin. Aiheeseen johdattelee köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sekä Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. Mukana sekä kokemusasiantuntijoita että perusoikeusasiantuntijoita mm. Suomen EAPN-verkostosta.

Lue lisää »
12:45

Autoilu ekologiseksi – oppia köyhemmiltä mailta

5.5.2019 kello 12:4514:15
luokka 42 (4. krs)

Muutos ekologisempaan autoiluun on tehtävä nopeasti ja silti oikeudenmukaisesti. Suunnannäyttäjänä ei saa olla joidenkin suuryritysten edut. Tapahtumassa tuodaan esiin kehitysmaiden ekoautojen edistyksellisyys Suomen ekoautoihin verrattuna.

Lue lisää »
13:00

Kurdikysymyksen ratkaisun avaimet (kurdiksi)

5.5.2019 kello 13:0014:30
Juhlasali (2. krs)

Sosiaalifoorumin kansainväliseksi vieraaksi saapuu tänä vuonna sosiologi ja ihmisoikeusaktivisti İsmail Beşikçi. Beşikçi tunnetaan erityisesti Turkin kurdiväestön oikeuksien puolustajana ja historian sekä sosiaalisen aseman tutkijana. Hän on 50 vuotta kestäneen tutkimusuransa aikana julkaissut yli 30 teosta, jotka ovat joutuneet Turkissa ankaran sensuurin kohteeksi. Sunnuntaina Beşikçi esiintyy juhlasalissa kurdin kielellä.

Beşikçi on tulenaran tutkimuskohteensa vuoksi tuomittu lukuisia kertoja vankeuteen ja hän on viettänyt vuosia urastaan mielipidevankina Turkissa. Beşikçi on tinkimättömän työnsä ansiosta valittu sananvapausjärjestö PEN:in kunniajäseneksi ja palkittu lukuisten järjestöjen toimesta. Beşikçin rohkeus jatkaa tutkimustaan huolimatta yrityksistä hiljentää hänet ovat tehneet turkkilaisesta kansainvälisesti voimakkaan symbolin kurdien kamppailussa oikeuksistaan.

Lue lisää »

Nuorten osallisuus: Miksi ja miten?

5.5.2019 kello 13:0014:30
luokka 31 (3. krs)

Nuori ei ole keskeneräinen aikuinen. Miksi nuorten näkökulmat jäävät yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa usein varjoon? Nuorille tulee tarjota mahdollisuus tuoda ääntään kuuluviin, mutta miten se parhaiten voisi toteutua? Kuihtuuko yhteiskunnalliset liikkeet ja kansalaisjärjestöt kun nuoret eivät osallistu?

Lue lisää »

Voiko ihmiskunta oppia historiastaan – jos niin miten?

5.5.2019 kello 13:0014:30
luokka 33B (3. krs)

• Mikä pelastaisi EU:n? Demokratian kriisi ja globaaliyhteiskunnan muodostuminen
• Ensimmäinen ihminen löytyy ajattelemalla, ei kävelemällä – Matti Puolakan filosofisen sukupuun idea
• Lyhyt esittely Mikä ihminen on? -totuusfoorumin ja väittelysanakirjan ideasta ja toteutuksen nykyvaiheesta

Lue lisää »

Yhteistoiminnan mahdollisuudet paikallistalouksien ja yhteisvaurauden rakentamisessa

5.5.2019 kello 13:0014:30
luokka 35 (3. krs)

Tässä tapahtumassa keskiössä on muutos, joka haastaa kulutukselle ja voitontavoittelulle perustuvan talouden. Tuomme esiin ruohonjuuritason ryhmiä ja verkostoja, joista esimerkkeinä käsitellään mm. suomalaisten ruokaosuuskuntien yhteistyötä. Toivotamme tapahtumaan tervetulleeksi myös muut toimijat!

Lyhyiden alustusten jälkeen keskustellaan pienryhmissä, kuinka yhteistyötä ja synergioita yhteisvaurautta, solidaarisuutta ja paikallistaloutta edistävien toimijoiden välillä voidaan vahvistaa. Tapahtumassa myös pohditaan Suomen paikallistalousprosessien liittymistä Maailman sosiaalifoorumiin 2020. Keskustelu käydään suomeksi, mutta osa esityksistä on englanniksi.

Lue lisää »
13:15

Naiset, rauha ja pohjoismaiset hyvinvointivaltiot

5.5.2019 kello 13:1514:45
luokka 13 (1. krs)

Mitä naisten rauhaan kuuluu toukokuussa 2019? Montako hävittäjää tarvitset?

Leena Eräsaari johdattelee keskusteluun yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Mukana kokemuksiaan eri maiden tilanteista jakamassa Marianne Laxen, Kirsti Lintonen, Irja Seurujärvi-Kari ja Anja-Riitta Ketokoski.

Lue lisää »
15:00

Ukraine – Obstacles for Peace and the Humanitarian Crises in Donbass

5.5.2019 kello 15:0016:30
luokka 31 (3. krs)

What are the obstacles for settling the war and how to approach the humanitarian crisis civilians caught by the war are facing in their daily life. We have two guests from the Ukrainian NGO Peace Institute (http://peace.org.ua/) discussing the theme with us.

Lue lisää »

EU:n Green New Deal

5.5.2019 kello 15:0016:30
Juhlasali (2. krs)

Miltä näyttäisi eurooppalainen Green New Deal? Siis kokonaisvaltainen muutos ympäristökriisin välttämiseksi niin, että myös yhteiskunta muuttuu samalla sosiaalisesti oikeudenmukaisemmaksi.

Paneelin tavoitteena on innostava ja ratkaisukeskeinen keskustelu, joka vie ilmastokeskustelua harppauksin talouspolitiikan piiriin ja tuo pöydälle harvemmin esillä olevia ratkaisuja.

Lue lisää »

Edistyneen sosialismin suunnittelu -työpaja

5.5.2019 kello 15:0016:30
luokka 43 (4. krs)

Työpajassa pohditaan, mitkä ovat määrittelyä vaativia avainkysymyksiä suunniteltaessa edistynyttä sosialista mallia, joka voi vastata tämän vuosituhannen yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen tilanteeseen.

Lue lisää »

Suuntana sukupuutto ja mitä sille voi tehdä? XR:n Sukupuuttopuhe

5.5.2019 kello 15:0016:30
luokka 44 (4. krs)

Ilmastokatastrofin myötä edessämme voi olla sukupuutto. Mitä tehdä sille? Näihin asioihin pureutuu Elokapinan eli Extinction Rebellion Finlandin Sukupuuttopuhe, jonka järjestämme yhdessä Ilmastovanhempien kanssa. Puheen aikana saat tietoa ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten se voi vaikuttaa kaikkiin meihin — ja mitä tilanteelle on tehty ja mitä sinä voit tehdä.

Lue lisää »

Tekoäly ja ihminen

5.5.2019 kello 15:0016:30
luokka 35 (3. krs)

Kuka päättää siitä, mihin suuntaan tekoälyä kehitetään? Kenen arvoja tekoäly edustaa? Miten se vaikuttaa lasten ja nuorten kehitykseen, aikuisten arkeen, entä työelämään?

Lue lisää »
15:15

Ruoho puhuu – kokemuksien jakamista elävän journalismin keinoin

5.5.2019 kello 15:1516:45
luokka 13 (1. krs)

Livejournalismi on elävän yleisön edessä tehtävää journalismia. Tavoitteena on haastaa journalismin valtarakenteita ja kliseitä nostamalla toimittajien lisäksi lavalle ruohonjuuritason haastateltavat ja elävä yleisönosasto.

Sosiaalifoorumissa tehtävän demon aiheena on työn murros. Yhä useampi meistä tekee työtä muussa kuin pysyvässä työsuhteessa tai palkkatyössä. Moni hankkii elantonsa itsensä työllistäjänä, kevytyrittäjänä ja nettialustojen kautta. Vierasta ei ole ajoittainen työttömyys tai useat alanvaihdot työuran aikana.

Lue lisää »
15:30

Amazonian keräilijäväestön näkökulmia ilmastonmuutokseen ja Bolsonaron ajan Brasiliaan

5.5.2019 kello 15:3017:00
luokka 23 (2. krs)

Brasilian kansallisen keräilijäväestönliiton CNS:n (Conselho Nacional das Populações Extrativistas) puheenjohtaja Joaquim Belo kertoo metsiä suojelevan ja niistä elantonsa saavan keräilijäväestön tilanteesta Brasilian Amazonialla ja vastaa yleisön kysymyksiin.

Amazonian resursseihin kohdistuu kova paine: yhtäältä valtavien metsien ainutlaatuisen hiilinielun ja korvaamattoman biodiversiteetin suojelua pidetään kansainvälisesti tärkeänä, toisaalta eteläbrasilialaisin silmin Amazoniassa on kosolti vapaata maata teolliselle maanviljelylle ja karjankasvatukselle, sekä mineraalivarantoja hyödynnettäviksi. Amazonian keräilijäväestö elää todeksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja resurssien hallinnasta syntyviä väkivaltaisia konflikteja. Miltä nykytilanne näyttää heidän silmin ja millaisia suunnitelmia heillä on tulevaisuudelle?

Lue lisää »
+ Vie tapahtumat
Share