Eläintuotanto, ympäristö ja globaali vastuu, osa 1

 La 25.4. klo 10-12 luokka 13

Cowspiracy (2014) kertoo globaalin eläintuotannon valtavista vaikutuksista ilmastoon, veteen, maankäyttöön ja eläimiin itseensä. Elokuvassa selvitetään myös, miksi eläintuotannon kritiikki on Yhdysvalloissa niin vaiettu aihe ja valtavirran ympäristöjärjestöt ovat näinkin merkittävästä asiasta kovin hiljaa.

Aiheesta jatketaan elokuvan jälkeen alkavassa keskustelusessiossa luokassa 35 klo 12.

Cowspiracy (2014)

US documentary filmmakers Kip Andersen and Keegan Kuhn’s 2014 film Cowspiracy presents some unnerving facts about the damage to the planet caused by the life cycle and supply chain of animals reared for food.

 

Järjestäjinä: Animalia, Maan ystävätLuonto-LiittoOikeutta eläimille ja Vegaaniliitto

Yhteenveto

Jos terveysjärjestöt haluaisivat tiedottaa keuhkosyövän vaaroista, mutta eivät puhuisi tupakanpolton vaaroista, eikö se olisi outoa? Cowspiracy-elokuva ei kuitenkaan puhu tupakanpoltosta vaan karjataloudesta. Edellisellä vertauksella viitataan siihen, että ympäristöjärjestöt eivät aja lihansyönnin lopettamista, vaikka dokumentin tekijän mukaan karjatalous aiheuttaa eniten päästöjä.

Dokumentti spekuloi: pelätäänkö ihmisten dramaattisten käytöstapojen ajamisen aiheuttavan kuukausilahjoittajien suuttumista ja järjestön varojen kuihtumista? Dokumentissa kyseenalaistetaan monen tunnetun järjestön, kuten Greenpeacen vaikuttamiskeinot. Dokumentissa käydään läpi monet karjatalouteen ja päästöihin vaikuttavat asiat kuten metsäkato, eläinten epäinhimillinen kohtelu sekä ravistellaan ihmisten käsityksiä tasapainoisesta ruokavaliosta.

”Maito on vasikan kasvuainetta, jotta se kasvaisi 30 kiloisesta vasikasta 180 kiloiseksi lehmäksi mahdollisimman nopeasti – tarvitsetko sinäkin siis oikeasti maitoa?”

Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen on monta keinoa, mutta esimerkiksi aurinkoenergian kehittämiseen menee vielä aikaa ja rahaa, on kuitenkin yksi asia joka ei vaadi paljon rahaa ja sen alkaa vaikuttaa heti. Lopeta lihansyönti ja maitotuotteiden käyttö.

 

Share