Kansainväliset vieraat 2018

Suomen sosiaalifoorumiin saapuuu tänä vuonna useita kansainvälisiä vieraita. Mohamed Sulaiman Labat Länsi-Saharasta ja Rahul Jain Intiasta osallistuvat Sosiaalifoorumin tuella.

Taiteilija-aktivisti Mohamed Sulaiman Labat, Länsi-Sahara

Mohamed Sulaiman Labat tekee taidettaan Länsi-Saharan pakolaisleireillä Algeriassa, missä sahrawit ovat olleet paossa Marokon miehitystä jo yli 40 vuotta. Hän työskentelee eri taidegenrejen parissa, perinteisen ja modernin, ja käyttää taidetta tuodakseen esiin Länsi-Saharan tilannetta ja sahrawien kulttuuria ja identiteettiä sekä heidän toivettaan vapaasta tulevaisuudesta Länsi-Saharassa.

Mohamed on MOTIF Art Studio & Workshopin perustaja Samaran pakolaisleirillä. Studio on rakennettu ympäristöstä löytyineistä jätemateriaaleista aavikolla sijaitsevalle Samaran-leirille. Se on tällä hetkellä aktiivinen paikka taiteen tekemiselle ja koulutukselle sekä nuorten kohtaamispaikka, jossa voi tavata, keskustella ja luoda asioita yhdessä. Studio toimii tilana, jossa voi kokeilla, leikitellä materiaalien kanssa sekä luoda uusia asioita ja jo se, että on olemassa tila, jossa voi kokeilla asioita vapaasti on tuonut muutoksia yhteisöön.

Mohamedin kutsuu Suomen sosiaalifoorumiin Kansainvälinen solidaarisuustyö, joka järjestää hänen kanssaan kaksi tapahtumaa:

Lauantaina klo 12-13.30, luokka 42: Preserving hope: youth creating futures for Western Sahara.

Sunnuntaina klo 13-14.30, luokka 13: Art’s empowering potential: Western Saharan youth.

Dokumentaristi Rahul Jain, Intia

Intialainen nuori dokumenttielokuvaohjaaja Rahul Jain on tehnyt lopputyönään palkitun dokumenttielokuvan ”Machines”. Elokuva vie katsojan intialaisen tekstiilitehtaaseen, jossa kankaat saavat kauniit värinsä. Machines avaa häpeilemättä kehittyvän maan työolot: ne ovat kuin meillä 1800-luvulla.

Valtavan tehtaan läpi liikkuva kamera vie katsojan keskelle fyysisen ja kovan työn epäinhimillisyyttä. Intian Gujaratissa sijaitseva massiivinen tekstiilitehdas voisi yhtä hyvin olla 2000-luvun Danten Helvetin tapahtumapaikka. Ohjaaja Rahul Jain seuraa työläisten elämää, kärsimystä ja ympäristöä, jota he eivät voi paeta minnekään. Voimakkailla kuvilla ja huolellisesti valituilla työläisten haastatteluilla Jain kertoo tarinan epätasa-arvosta, sorrosta ja valtavasta kuilusta rikkaiden ja köyhien välillä.

Rahul Jain on syntynyt New Delhissä ja kasvanut eri puolilla Intiaa. Hän valmistui taannoin California Institute of the Artsista Yhdysvalloista ja kirjoittaa MA:ta estetiikasta ja politiikasta. Machines on hänen debyyttielokuvansa.

Rahulin kutsuu Sosiaalifoorumiin Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK ry, Dokumenttikilta ry, Kirkon yhteiskunnallisen työn työntekijät ry, Helsingin seurakuntien yhteiskunnallinen työ sekä 3+1 -ryhmä.

Lauantaina klo 12-14, luokka 13: Machines – työssä ilman oikeuksia 

Elokuva esitetään myös Dokumenttikillan tapahtumassa maanantaina 23.4. klo 17 elokuvateatteri Andorrassa. Myös siellä on esityksen jälkeen keskustelu, joka puolestaan painottuu elokuvanteon valintoihin ja ammattilaiskysymyksiin.

Lisäksi mukana ovat:

Yhteiskuntatieteilijä Marcello Musto, Kanada & Italia

Professori Marcello Musto Yorkin yliopistosta Kanadasta on kansainvälisesti tunnettu italialainen Marx-tutkija. Hän on Suomessa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraana

Sosiaalifoorumiin Marcello osallistuu Karl Marx -seuran ja Tiedonantaja-lehden vieraana.

Lauantai klo 16.15-17.45, luokka 13: New Faces of Marx – Marxin uudet kasvot. 

Cooperation Jacksonin koordinaattori brandon king, Mississippi, USA

brandon king on radikaalin osuuskuntaverkoston Cooperation Jacksonin perustajajäsen ja toimii useissa koordinoivissa tehtävissä verkostossa ja sen osuuskunnissa. brandon saapuu Suomeen osana Pohjois-Euroopan Solidaarisuustalouskokousta, joka järjestää useita tapahtumia Suomen sosiaalifoorumissa. brandon kingin vierailua tukevat myös KSL-opintokeskus ja Kuluttajaosuustoiminnan Säätiö.

Lauantai klo 16-17.30, juhlasali: Cooperation Jackson.

Pohjois-Euroopan Solidaarisuustalousfoorumin (Northern European Solidarity Economy meeting (NESEM)) koko ohjelman Sosiaalifoorumissa sekä muut kansainväliset vieraat näet täältä: https://www.facebook.com/events/182714435859020/

Anarkisti-professori Andrej Grubačić, Yugoslavia & San Francisco

Andrej Grubačić on mukana Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan tutkimuksen ja Network Institute for Global Democratizationin (NIGD) osatapahtumassa.

Lauantaina klo 16-17.30, jumppasali: Libertarian socialist imagination in global struggles.

Kirjailia ja ilmastoaktivisti Laurel Colless, Australia

Laurel Colless osallistuu Climate Reality Leadership Corps in Finlandin paneelikeskusteluun.

Sunnuntaina klo 13-15.30, luokka 31: Voiko ilmastokriisistä selviytyä? 

Share