Historia

Kolme ensimmäistä Maailman sosiaalifoorumia (World Social Forum, WSF) järjestettiin Brasilian Porto Alegressa, ja vuoden 2004 sosiaalifoorumi oli Mumbaissa, Intiassa. Tämän jälkeen Maailman sosiaalifoorumi palasi taas juurilleen Brasilian Porto Alegreen vuonna 2005. Vuonna 2006 Maailman sosiaalifoorumi järjestettiin polysentrisenä Venezuelan Caracasissa, Malin Bamakossa ja Pakistanin Karachissa.

Vuoden 2007 WSF järjestettiin Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Siihen osallistui yli 40 000 ihmistä ympäri maailmaa. Euroopan sosiaalifoorumi järjestettiin vuonna 2008 Ruotsin Malmössä. Vuonna 2009 Maailman sosiaalifoorumi järjestettiin Amazonasin alueella, Belemissä Brasiliassa.

Vuosina 2013 ja 2015 Maailman sosiaalifoorumi järjestettiin kahdesti peräkkäin Tunisissa Tunisiassa, jonka demokratiakehitys oli ottanut merkittäviä askelia arabikevään jälkeen. Elokuussa 2016 Maailman sosiaalifoorumi järjestettiin ensimmäistä kertaa globaalissa Pohjoisessa, Montrealissa Kanadassa. Tämä näkyi myös globaalin Etelän järjestöjen ja liikkeiden vähäisempänä osallistumisena, johtuen muun muassa hankaluuksista saada viisumia.

Sosiaalifoorumi on suurten joukkojen tapahtuma sekä liikkeiden liike. Siellä paikallinen, alueellinen ja kansainvälinen keskustelu kohtaavat toisensa; ihmiset ja kansalaisliikkeet verkostoituvat ja toimivat yhdessä. Aatteellisen yksimielisyyden löytäminen toimijoiden kesken on vaikeaa, eikä se ole aina tarkoituksenmukaistakaan.

Jotkut ovat kritisoineet sosiaalifoorumeita siitä, ettei yksimielisyyteen ja yhtenäisen liikkeen muodostamiseen pyritä.

Vuoden 2005 Maailman sosiaalifoorumissa 19 tunnettua globalisaatiokysymysten asiantuntijaa julkisti niin sanotun ”Porto Alegren manifestin”, 12 kohdan toimintaohjelman, ja muun muassa yhteiskunnallisten liikkeiden tapaaminen ja monet muut tapahtumat esittivät omia aloitteitaan. Mahdollisuus vapaaseen mielipiteiden ilmaisuun ja vaihtoon on kuitenkin sosiaalifoorumeille ominaista, ja monet näkevät keskusjohtoisuuden kaventavan sosiaalifoorumien avoimuusperiaatetta. Sosiaalifoorumeissa on ilman keskusjohtoisuuttakin saatu aikaan yhtenäisiä julistuksia. Esimerkiksi Irakin sodan vastaiset mielenosoitukset helmikuussa 2003 saivat alkunsa Euroopan sosiaalifoorumin yhteydessä olleesta kansanliikkeiden tapaamisesta, jossa kansalaisliikkeet allekirjoittivat yhtenäisen julistuksen omien taustaorganisaatioidensa nimissä.

Suomessa sosiaalifoorumeja on järjestetty vuodesta 2002 lähtien.

Share

One comment

  • Maailman Sosiaalifoorumihan alkoi Fordin säätiön ja Rockefellereiden rahoituksella ja niinpä siitä on kehittynyt harmiton joukkotapahtuma, joka keskustelee sivistyneesti ja rauhanomaisesti eri aiheista. Tavoitteena yhdessä olo ja Happening.