Global Clinic: Paperittomien terveydenhuollon todellisuus ja haasteet

klo 13–15 OMA MAA -lähiluomukahvila, Kaarlenkatu 15

Global Clinic toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi Sosiaalifoorumiin kuulemaan ja keskustelemaan paperittomien terveydenhuollon todellisuudesta ja haasteista!
Tilaisuuden ensimmäinen tunti on varattu tiiville ja informatiiviselle esitelmälle ja esimerkeille tämänhetkisestä todellisuudesta, ja toinen tunti vapaalle keskustelulle ja kysymyksille aiheeseen liittyen.

Tällä hetkellä paperittomilla on Suomessa oikeus vain kiireelliseen ja akuuttiin terveydenhuoltoon, ja nykyisen lainsäädännön rajallisuus ja tulkintaongelmat tuottavat huomattavasti tarpeetonta kärsimystä ja lisäkustannuksia. Kiireelliseksi hoidoksi ei yleensä ole katsottu esimerkiksi neuvolapalveluita tai vakavienkaan kroonisten sairauksien hoitoa. Suomen lainsäädäntö paperittomien terveydenhuollon kannalta on poikkeuksellisen suppea muihin EU-maihin verrattuna. Global Clinicin linja potilaiden hoidon tarpeeseen on se, että jokaiselle Suomessa oleskelevalla tulisi taata oikeus vähintään välttämättömään terveydenhoitoon.

Paperittomien oikea-aikainen hoito on kestävämpää ja edullisempaa kuin päivystyksellisen, ja tuottaa tutkitusti huomattavasti vähemmän kustannuksia kunnille ja valtiolle kuin vain päivystyksellisen hoidon tarjoaminen, ja mikä tärkeimpänä vähemmän kipua ja inhimillistä kärsimystä. Esimerkiksi raskauden seurannalla voidaan välttää monta komplikaatiota synnytykseen ja vauvan vointiin liittyen. Suomessa oleskelevat synnyttävät joka tapauksessa sairaaloissamme, ja seurannan puute tai komplikaatiot aiheuttavat merkittäviä lisäkustannuksia synnytyksen yhteydessä – raskaana olevat ja lapset ovatkin ryhmänä kaikista haavoittuvimmassa asemassa. Lisäksi kaikkien paperittomien oikea-aikainen hoito ehkäisee sairauksien (peruuttamatontakin) vakavoitumista sekä vielä keskeisempänä tarpeetonta kipua ja kärsimystä, kun potilaan ei tarvitse odottaa sairauden pahenemista päästäkseen päivystykselliseen hoitoon.

Järjestäjä: Global Clinic – Paperittomien klinikka

Share