Syyrialaistaiteilija: Kansalaisyhteiskunnassa piilee mahdollisuus

Taiteilija Nihad Wicho.

”Sosiaalifoorumin voima piilee sen kyvyssä koota yhteiskunnalliset liikkeet yhteen. Veteen heitetystä pienestäkin kivestä muodostuu isoja renkaita, jotka leviävät laajalle”, sanoo syyrialainen taiteilija Nihad Wicho.

Ensimmäistä kertaa Suomen sosiaalifoorumissa vieraillut Nihad Wicho pitää yhteiskunnallisia liikkeitä positiivisena voimana, jolla voidaan vaikuttaa asioihin. Taiteilijan kotimaassa Syyriassa yhteiskunnalliset liikkeet elävät nyt murrosaikaa. Konfliktin keskellä kansalaisten järjestäytymismahdollisuuksia rajoitetaan.

Sosiaalifoorumin kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä foorumeita käsitellä myös niiden maiden tilanteita, joissa kansalaisyhteiskunta on heikommissa kantimissa.

”Syyriassa sorto heijastuu kansalaisyhteiskuntaan kaoottisuutena ja järjestäytyminen on vasta alussa”, Wicho näkee.

Taiteilija on huolissaan tilanteesta, mutta samanaikaisesti optimistinen erityisesti nuoren sukupolven mahdollisuuksista vaikuttaa tulevaisuuteen. Ranskassa asuva taiteilija näkee tulevaisuuden toivoa erityisesti lapsissa ja nuorissa, joille hän käy opettamassa taiteen tekemistä.

”Lapset ovat pelottomia ja avarakatseisia. Taiteen avulla heitä voi rohkaista ilmaisemaan itseään ja näkemyksiään maailmasta”, Wicho summaa.

Nihad Wichon töitä: http://artists.livepepper.com/categories/nihad_wicho_syria_france.

Share