Kulttuurien moniarvoisuus

La 25.4. klo 16-18 

Su 26.4. klo 11-13 

Su 26.4. klo 13-15 

Su 26.4. klo 15-17 

 

Kulttuurien moniarvoisuus

Kulttuurien- ja uskontojen välinen vuoropuhelu ja yhteistyö korostuu yhteisenä teemana tämän vuoden sosiaalifoorumissa. Erityisesti keskustelemme uskonnollisesta politiikasta ja radikalisoitumisesta, esimerkiksi kahdessa  seminaarissa etsitään syitä ja ratkaisuja uskonnolla motivoituun väkivaltaan. Näkökulmia antavat niin uskontojen edustajat kuin aihetta käsittelevät tutkijat ja toimittajat. Keskustelussa on myös ääriliikehdintä sekä Euroopassa että maailman kriisialueilla.

Perinteisen keskustelun lisäksi kulttuuriin liittyviä aiheita käsitellään tarinoiden kautta. Sosiaalifoorumissa näytetään lyhytelokuva, joka nostaa esille monitasoisia teemoja Lähi-Idästä. Tarinateatterin avulla kerrotaan osallistujien tarinoita oikeudenmukaisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta. Tarinateatteri on vuorovaikutteista improvisaatioteatteria, jossa tarinat ja esitys luodaan yhdessä paikan päällä.

Tarinat ovat pääosassa tarkasteltaessa myös alkuperäiskansojen maanomistusoikeuksia. Tätä aihetta käydään läpi kolttasaamelaisten ja Tansanian Loliondon maasaiden videoissa, joita sosiaalifoorumissa esittelevät yhteisöjen edustajat Tansaniasta ja Suomesta. Kestävää elämäntapaa eri uskontojen ja henkisten perinteiden näkökulmista käsittelevässä sessiossa tehdään myös lyhyt dokumentaatio. Työpajamaisessa tilaisuudessa pohdimme, onko uskontojen edustajilla yhteinen viesti vietäväksi Pariisin ilmastokokoukseen.

Share