Lähi-itä ja rauha

La 25.4. klo 14-16 luokka 11

Turkkilainen Süleyman Altunoğlu pohtii onko demokratia Lähi-idässä  mahdollista. Tilaisuudessa on myös puhumassa poliitikan tutkija Halil Gürhanli Helsingin yliopistosta.

Tilaisuus pidetään turkiksi ja englanniksi. Suomenkielinen teksti aiheesta on saatavilla.

Järjestäjä: Anatolian kulttuurikeskus ry

Yhteenveto seminaarista

Tilaisuus oli jaettu kolmeen osaan.Süleyman Altunoğlu kertoi aluksi lähi-idän tilanteesta ja islamismista alueella. Toisessa osassa Halil Gürhanli kertoi Syyrian pakolaisista Turkissa ja siitä kuinka heihin reagoidaan Turkissa. Kolmannessa osassa keskusteltiin.

Islamismin juuret ovat 1900-luvun alun kapitalismissa. Tällä hetkellä lähi-idässä on meneillään uskonnollinen muutos, kuten kävi Euroopassa 1500-luvulla. Raja Turkin ja Syyrian välillä on aika keintotekoinen. Demokratiaa on alueella missä on myös maltillisuutta.

Pakolaiset Turkissa eivät ole pakolaisia vaan ”vieraita” eivätkä näin ollen saa pakolaisille kuuluvaa apua. Pakolaiset olleet maassa jo yli 3,5 vuotta. Ei oikeuksia vain mahdollisuuksia. Pakolaistilanne maksaa Turkille 5,6 miljardia, Suomelle 34 miljoonaa euroa. Turkkilaiset ovat syyrialaisia kohtaan erittäin kielteisiä.

 

Share