Paperittomien terveydenhuolto

Su 26.4. klo 15-17 luokka 33  

Keskustelua paperittomien ja muiden haavoittuvien ryhmien oikeudesta terveydenhuoltoon. Keskustelemassa paperittomien klinikan Global Clinicin edustaja, Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski ja Pakolaisneuvonnan projektikoordinaattori Meri Korniloff. Keskustelua vetää Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n toiminnanjohtaja Salla Nazarenko.

Järjestäjinä: Global Clinic ja Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Yhteenveto seminaarista

Paperittomien terveydenhuolto -seminaarissa läsnä olivat Global Clinicillä vapaaehtoisena toimiva lääkäri Mona Merikallio, Pakolaisneuvonnan projektikoordinaattori Meri Korniloff ja terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski Lääkäriliitosta. Tilaisuutta ohjasi Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n toiminnanjohtaja Salla Nazarenko.

Keskeisiä kysymyksiä olivat mm.: Keitä ovat paperittomat ja miksi tällainen ryhmä on olemassa? Mitä lainsäädännössä määrätään tänä päivänä paperittomien oikeuksista ja terveydenhuollosta? Paperittomien ryhmä ei käsitä ainoastaan henkilöitä ilman oleskelulupaa, vaan myös EU-kansalaisia, turisteja, opiskelijoita, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa eikä heidän vakuutusturvansa kata terveyspalveluita Suomessa. Lainsäädäntö puolestaan on monimutkainen ja Vuorenkosken mukaan päivityksen tarpeessa, sillä esim. erikoissairaanhoidon lainsäädännössä osoitetaan oikeus vain kiireelliseen hoitoon.

Keskustelun polttavia aiheita olivat mm. ihmisoikeusasiat, lääkärin etiikka ja lääkäreiden oma etiikka, lainsäädännön puutteet ja heikkoudet, tiedottamisen parantaminen, tulevan hallituksen näkemykset, käytännönohjeistuksien puutteellisuus, vastuun jakaminen sekä pelko nousevista kustannuksista ja terveysturismista. Vapaaehtoistyö, vaikka hyvin arvokasta ja korvaamatonta, ei tule parantamaan nykyistä tilannetta lopullisesti, vaan toimii ensiapuna.

Share