Kansainväliset vieraat

Suomen sosiaalifoorumiin saapuu kolme kansainvälistä asiantuntijavierasta: palestiinalainen stand up –koomikko ja yhteiskuntakriitikko Adi Khalefa, eteläafrikkalainen Chris Matlhako Etelä-Afrikan kansallisesta korkeakoulusta sekä oppositiopoliitikko ja naisasia-aktivisti Fatima Ibrahim Somalimaasta.

Ikävä kyllä länsisaharalainen ihmisoikeusaktivisti Khattari El Baillal ei pääse osallistumaan sosiaalifoorumiin viisumiongelmien takia.

Kansainväliset vieraat ovat mukana sosiaalifoorumin avajaistilaisuudessa la 26.4. klo 10 – 11.30 (juhlasali). Vieraiden kanssa tulee keskustelemaan kehitysministeri Pekka Haavisto.

Khattari El Baillal

Adi Khalefa

Adi Khalefa on mukana tilaisuudessa Teatteri, osallistuminen ja vastarinta. Katso tilaisuuden kuvaus täältä. Khalefa esiintyy myös Pandin järjestämässä Peace and Love -iltajuhlassa Ravintola Kaisaniemessä la 26.4. Lisätietoja täältä.

Adi Khalefa on palestiinalainen stand-up koomikko ja teatterin tekijä Nazarethista. Hän on valmistunut teatterialan ammattilaiseksi Tel Avivin yliopistosta. Hän on ehtinyt esiintyä ympäri maailmaa – myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Ihmisten samaistumisen kannalta on hankalaa, jos palestiinalaiset nähdään ainoastaan uhreina tai kamppailijoina. Taide ja tässä tapauksessa erityisesti komedia parhaimmillaan hävittää tämän etäisyyden. Nykyihmisen on helppo ymmärtää Khalefan vitsejä, jotka ovat monesti huumoriltaan hyvin mustia ja nuoren ihmisen näkökulmasta tehtyjä. Khalefa ei vitsaile ainoastaan miehityksen aiheuttamilla ongelmilla, hän kohdistaa ison osan jutuista myös arabien omiin erikoisuuksiin. Monella, monella tapaa stereotypioita rikkova esiintyjä.

Adi Khalefa at Finnish Social Forum from Suomen Rauhanpuolustajat on Vimeo.

 

Chris Matlhako

Chris Matlhako puhuu tilaisuudessa Kansainvälinen solidaarisuus ja uudet liittolaiset. Katso tilaisuuden kuvaus täältä.
Eteläafrikkalainen Chris Matlhako on kansainvälisesti kokenut esiintyjä ja luennoitsija erikoisaloinaan sivistys, koulutus, kehitysyhteistyö ja rauha.

Chris Matlhako on Etelä-Afrikan kansallisen korkeakoulun hallituksen jäsen, Etelä-Afrikan rauhanliikkeen koordinaattori ja edustaja Maailman rauhanneuvostossa, Etelä-Afrikan Kuuba-ystävyys-seuran pääsihteeri, vakituinen kirjoittaja The Thinker- aikakauslehdessä ja Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen keskuskomitean ja poliittisen toimikunnan jäsen.

Fatima Ibrahim

Fatima Ibrahim on keskustelemassa tilaisuudessa Naiset haluavat mukaan poliittiseen päätöksentekoon Somalimaassa. Katso tilaisuuden kuvaus täältä.

Fatima Ibrahim on tehnyt pitkän uran yhteiskunnallisena vaikuttajana ja naisten asian edistäjänä Britanniassa ja sitten Somalimaassa. Tähän liittyy olennaisena osana naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen ja naisten ihmisoikeuksien puolesta taisteleminen. Fatima Ibrahim on pyrkinyt edistämään laillisuusperiaatteita ja naisten kouluttautumista mm. poliiseiksi. Hän oli mm. YK:n kehitysjärjestö UNDP:n Somalimaan maajohtaja. Hän on laajan somalialaisen kansalaisjärjestöverkoston ODHA:n perustaja, joka toimii Hargeisassa. ODHA:aan kuuluu useita toimijoita ja se hallinnoi yli sataa hanketta.

Hän tulee Suomeen puhumaan ajankohtaisista hankkeista liittyen naisten yhteiskunnallisiin oikeuksiin. Hän painottaa erityisesti sitä, että naisten pitää ottaa vastuu rauhanomaisesta kehityksestä Somalimaassa. Se ei ole helppo tehtävä perinteisen miesvaltaisen kulttuurin maassa.

Fatima Ibrahimin mukaan nuorten tyttöjen pitää saada esikuvia ja sitä varten hän tekee työtään, jotta myös tytöt voisivat toteuttaa unelmiaan. Muslimiyhteisön tulee muuttaa politiikkaansa ja lainsäädäntöä, jotta myös naiset voisivat olla mukana poliittisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa.

Fatima Ibrahim suomen sosiaalifoorumissa 2014 from Suomen Rauhanpuolustajat on Vimeo.

 

 

Share