Dialogi ja kulttuuri

Lauantai 26.4.

Ei teemaan liittyviä seminaareja.

Sunnuntai 27.4.

klo 11 – 12.30
Luokka 21: Taisteleva tutkimus

klo 13 – 14.30
Luokka 21: Ulkomainen työvoima – nyt puhuvat maahanmuuttajat
Luokka 45: Erilainen naapuri

 Dialogi ja kulttuuri

Naapurit dialogiin ja aktiiviseen, vastuulliseen toimintaan

Dialogi- ja kulttuuriteemoissa otetaan tänä vuonna puheeksi rinnakkaiselo erilaisten naapurien kanssa, tutustaan Taisteleva tutkimus-kirjaan, pohditaan eri uskontojen ja katsomusten vastuuta ja annetaan puheenvuoro ulkomaisesta työvoimasta ei-suomalaisille. Maahanmuutosta, ja erityisesti ulkomaisesta työvoimasta keskustellaan Suomessa paljon. Kovin vähän kuitenkaan kuulee ulkomaisten työntekijöiden ja maahanmuuttajien omaa versiota ilmiöstä.

Seminaarien järjestäjinä on moninainen joukko kansalaisjärjestöjä ja uskonnollisia yhteisöjä sekä muita yhteiskunnallisia toimijoita. Mukana on myös taiteen tekijöitä. Esimerkiksi töölöläinen Q-teatteri on mukana tuomassa keskusteluun Ruusulankadulla sijaitsevan Töölön uusimman asumispalveluyksikön, joka on herättänyt naapureissa ristiriitaisia tunteita. Osa pitää nuorten auttamista tarpeellisina, osa haluaisi heidät jonnekin muualle kuin naapuriinsa. Miten päihde- ja mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu asumispalveluyksikkö voi ympäristötyön keinoin tehdä? Entä naapurit? Mitä me voimme oppia Ruusulankadun tapauksesta?

Seminaari Juha Suorannan ja Sanna Ryynäsen uuden Taisteleva tutkimus -kirjan pohjalta puolestaan esittelee tutkimuksen, joka on ensimmäinen suomenkielinen esitys kantaaottavista ja toiminnallisista tutkimusperinteistä sekä tutkimuksesta aktivismina.

Eri uskontojen ja katsomusten edustajat keskustelevat tämän vuotisessa foorumissa siitä, mitä vastuu merkitsee heidän omasta vakaumuksestaan käsin ja minkälaista vastuullisuutta he toivovat. Esimerkiksi mitä vastuita yksilöillä on yhteiskuntaa kohtaan? Entä mikä on uskonnon tai katsomuksen anti vastuun toteuttamisessa tai toteuttamatta jättämisessä.

Share