Talous

TALOUS-AIHEISET OHJELMAT LAUANTAINA 21.4.2012

21.4. klo 12  Torikokous, liikuntasali, Arbiksen pohjakerros: Mistä kysymys Occupy-liikkeessä? –kirjan julkistamisseminaari.

Teppo Eskelinen, Marissa Varmavuori, kommentoimassa Occupy-pamfletin kääntäjiä ja Torikokouksen aktivisteja. Järj. Into-kustannus, Työväen Sivistysliitto, Vasemmistofoorumi.

21.4. klo 12   Pankki 2.0, Lk 43, 4.kerros. Järj. Merkur-pankki, Talousdemokratia.

21.4. klo 14  Tuloerot, talouskasvu ja kriisit; kansalaisreaktiot maailmalla. Luokka 23, 2.krs.

Tuloerot, talouskasvu ja kriisit, prof. Matti Tuomala ja Reformit ja rakenneuudistukset, kapitalismikritiikistä toimintaan, päätoimittaja, valt.tri Arja Alho.

Järj. TSL, Ydin-lehti.

21.4. klo 14  Vaihtoehtoja nykyisen markkinatalouden demokratiavajeelle , luokka 22, 2.kerros.

Parecon Finlandin ja Suomen Attacin tilaisuudessa keskustelua demokraattisemmasta taloudesta. Paneelikeskustelussa hahmotellaan nykytalouden rakenteellisia ongelmia demokratian näkökulmasta ja tarkastellaan erilaisia vaihtoehtoja, jotka voisivat mahdollistaa nykyisten ongelmien korjaamisen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Alustukset Antti Jauhiainen, Parecon Finland ja Teppo Eskelinen, Attac. Puheenjohtaja Tuomas Salonen, Parecon Finland

Järj. Parecon Finland, Attac, Rauhanpuolustajat

21.4. klo 14  Eurokriisi ja sen vaikutus kansalaisten perusoikeuksiin,  luokka 12, 1.krs.

Juho Lilja, Antti Ronkainen. Järj. Vaihtoehto EU:lle tiedotuskeskus ja Työpaikkojen rauhantoimikunta.

21.4. klo 16  Valtion paluu! Olisiko uudesta valtionyhtiöpolitiikasta talouden vauhdittajaksi? luokka 13, 1.krs.

Suomessa etsitään kiivaasti keinoja uudistaa talouden rakennetta niin, että menestyisimme muuttuvassa kansainvälisessä työnjaossa. Samalla omistuksesta on kansainvälisillä pääomamarkkinoilla tullut ylikuumentunutta peliä. Minkälainen omistajuus edesauttaisi uudenlaista investointipolitiikkaa, työllistäisi ja vauhdittaisi ekologista rakennemuutosta taloudessa? Miten omistamisen hyödyt voisivat jakaantua useammin myös palkansaajien eduksi? Voitaisiinko kasvavien toimialojen vauhdittamisessa käyttää hyväksi uusia valtionyhtiöitä?

Järj.Ammattiliitto Pro, Kalevi Sorsa –säätiö, Vasemmistofoorumi

21.4. klo 16  Lahjataloudesta vastaus kapitalismin ongelmiin? lk 12, 1.kerros

Mistä lahjatalousajattelussa on kyse? Mitä lahjatalous voisi käytännössä olla nyt, kapitalismin oloissa? Dosentti Kaarina Kailo, Ruby van der Wekken Stadin Aikapankista ja Solidaarinen talous -verkostosta sekä Elina Turunen Commons-verkostosta.

Järj. Vasemmistonaiset, Stadin Aikapankki, Solidaarinen talous –verkosto, Helsingin Yhteiskunnallinen Opisto.

21.4. klo 16  Vasemmisto ja hallitus – vaikea yhtälö, luokka 41, 4.krs.

Voiko vasemmisto saavuttaa tavoitteitaan hallituksesta käsin? Mikä olisi oikea yhteiskunnallinen hetki osallistua hallitukseen – vai onko koskaan? Käsittelyssä niin suomalaisia kuin eurooppalaisiakin kokemuksia hallitusvastuusta. Keskustelijoina Jouko Kajanoja, Kalevi Suomela ja Laura Tuominen. Tilaisuuden puheenjohtaa Vasemmistofoorumin

toiminnanjohtaja Ruurik Holm. Lisätietoa

Järj. Helsingin yhteiskunnallinen opisto, Vasemmistofoorumi ja
Vasemmistonaiset.

TALOUSTORIN OHJELMA SUNNUNTAINA 22.4.2012

22.4 klo 11-13 Voiko taloutta vakauttaa pankkijärjestelmää muuttamalla? Luokka 43, 4.kerros.

Nykyisessä rahajärjestelmässä pankit luovat valtaosan käytettävissä olevasta rahasta korkoa kantavana velkana. Koska velkaa on enemmän kuin liikkeellä olevaa rahaa, nykyinen talousjärjestelmä vaatii lisävelan ottoa, etenkin jos raha ei kierrä täydellisesti järjestelmässä. Korko aiheuttaa myös vaurauden kasaantumisen reaalitaloudesta finanssisektorille. Voisiko raha- ja pankkisektoria muuttamalla päästä eroon nykyjärjestelmän epäkohdista? Ruotsin JAK-pankki ja Suomen JAK-rahoitusosuuskunta ovat esimerkkejä yrityksistä muuttaa nykyistä järjestelmää, kun taas Suomen Talousdemokratia ry ajaa nykyisen rahajärjestelmän muuttamista. Tilaisuus toteutettaisiin kahdella lyhyellä luennolla, jonka jälkeen järjestetään avoin keskustelutilaisuus yleisön kanssa. Alustajat: Patrizio Laina ja Ville Iivarinen, Suomen Talousdemokratia, Antti Ahonen, puheenjohtaja, JAK Finland. Järj. Talousdemokratia, JAK Finland.

22.4. klo 11   Eurokriisin taustoista – miksi Euroopan Vasemmiston kansalaisaloite? Luokka 22, 2.krs.

Eurokriisin laskut pannaan kansojen maksettavaksi ja sen aiheuttajat pääsevät kuin koira veräjästä. Tämä ei ole oikein. Niinpä Euroopan Vasemmisto käynnistää EU:n alueella kansalaisaloitteen eurokriisin seurausten suuntaamisesta oikeudenmukaisemmin. Alustajana yliaktuaari Olli Savela.

Järj. Demokraattinen sivistysliitto DSL ja Demokraattinen naisverkosto.

Share