Metsän merkitys ja metsäoikeudet – Katsauksia Suomesta ja Intian adivasi-alkuperäiskansojen keskuudesta

Siemenpuu auditorio (Lintulahdenkatu 10) klo 13-15.30

Tilaisuudessa keskustellaan metsän merkityksistä niin ihmiselämässä kuin luonnonympäristön kokonaisverkostossa. Mitä metsä merkitsee meille niin fyysisellä, henkisellä kuin affektiivisella tasolla? Entä mikä on metsän hyvinvoinnin merkitys laajemmissa ympäristökysymyksissä?

Keskustelussa nostetaan esiin myös kysymykset metsäoikeuksista sekä metsää, metsäyhteyttä ja metsäyhteisöjä uhkaavista tekijöistä. Millaisia oikeuksia paikallisilla yhteisöillä ja alkuperäiskansoilla on metsiin elinympäristönä ja elinehtojen turvaajana? Miten luonnonvarateollisuus tai muut toimijat uhkaavat näitä oikeuksia? Keskustelussa tuodaan esiin etenkin esimerkkitapauksia kaivostoiminnan uhista ja vaikutuksista.

Keskustelijat tuovat esiin näkemyksiä niin omasta suomalaisesta elinympäristöstään kuin kokemuksiaan Intian adivasi-alkuperäiskansojen parista.

Pääesiintyjät: Kai Vaara, Satu Ranta-Tyrkkö, Ossi Kakko ja Hannu Hyvönen.

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Lyhyet esittelyt keskustelijoista:

Hannu Hyvönen: Pitkän linjan kansalaisaktivisti ja dokumentaristi, joka harrastaa luonnonmukaista metsän- ja puutarhanhoitoa sekä souturetkeilyä.

Ossi Kakko: Luonnonmukaisen viljely-, metsänhoito- ja metsätuotekeräilytalouden harjoittaja ja ekoyhteisöaktivisti, joka hyödyntää ja tekee tunnetuksi alkuperäiskansoilta perittyjä kestäviä käytäntöjä mm. villikasvien käytössä.

Satu Ranta-Tyrkkö: Sosiaalityön tutkijatohtori, joka tutkii kaivostoiminnan vaikutuksia Itä-Intiassa ja Pohjois-Suomessa sekä mm. ekososiaalista ja aktivistisosiaalityötä Intiassa.

Kai Vaara: Ekoyhteisössä elävä aktiivi, joka työskentelee kestäviä yhteisöllisiä elämänkäytäntöjä koskevan Etelä-Pohjoinen yhteistyön hyväksi, vetää Katajamäki ry:n perinneparannushanketta Suomessa ja Intian adivasi-yhteisöissä sekä mm. kerää ja hapattaa villivihanneksia.

Yhteistyössä: Siemenpuu-säätiön Adivasi-toimintaryhmä, Uusi Tuuli ry, Emmaus Aurinkotehdas ry, Katajamäki ry & Maan ystävät ry:n Yhteys maahan ja alkuperäiskulttuureihin -toimintaryhmä

Tapahtuman löydät myös facebookista.

http://www.siemenpuu.org/fi/programme/adivasi

Tapahtuma on osa Oikeudenmukaisuutta rajallisella maapallolla -teemaa.

Share