TSL: Vastakohtien Intia

Cafe Mascot (Neljäs Linja 2) klo 15:30-17:15

Seminaarissa talouspolitiikan asiantuntijat käsittelevät Amartya Senin ja Jean Drèze juuri käännettyä teosta Vastakohtien Intia (An Uncertain Glory: India and its Contradictions). Nobel-palkittu Sen ja Drèze ovat Intian johtava taloustiteilijäkaksikko. Vastakohtien Intia-kirjassaan he perehdyttävät lukijan Intian nykyiseen tilaan: tuloerot, luokkien ja sukupuolten välinen epätasa-arvo ja lapsikuolleisuus rehottavat. Teoksessa Sen ja Drèze tarjoavat syväluotaavan analyysin ongelmien ytimiin sekä esittävät mahdollisia ratkaisuja haasteiden selättämiseksi.

Kun Intia itsenäistyi vuonna 1947 kahden vuosisadan siirtomaavallan jälkeen, rakensi se heti demokraattisen poliittisen järjestelmän, johon kuuluvat sananvapaus ja laajat poliittiset oikeudet. Tämä mahdollisti Intian talouden kasvun kolme viime vuosikymmentä ja Intia nousi nopeasti suurten talousmaiden joukkoon. Huolimatta viimeaikaisesta laskusta on talouskasvu edelleen yksi maailman korkeimpia.

Talouskasvu on rakennettu epäekologisesti ja suuret tuloerot hyväksyen. Kaksi Intian johtavaa taloustieteilijää väittää, että maan suurin ongelma on, ettei huomiota kiinnitetä ihmisten keskeisiin tarpeisiin; varsinkaan köyhien ja naisten. Tämä uhkaa pitkällä aikavälillä talouskasvua.

Seminaarissa pohditaan maailmantalouden ja talouspolitiikan trendien vaikutusta myös Suomeen.

Share