Sosiaalifoorumin lehdistötiedote 30.3.2010

LEHDISTÖTIEDOTE 30.3.2010:
Tervetuloa Suomen sosiaalifoorumiin 24.-25.4.

Nyt yhdeksättä kertaa järjestettävä Suomen sosiaalifoorumi on Suomen suurin ja tärkein kansalaisjärjestöjen vuotuinen kohtaaminen. Tänä vuonna sosiaalifoorumi kokoaa Helsingin kaupungin ruotsinkieliselle työväenopisto Arbikselle (Dagmarinkatu 3, Helsinki) lähes sata järjestöä yli seitsemänkymmenen esitelmän, seminaarin, paneelikeskustelun, työpajan ja muun ohjelman merkeissä. Odotamme paikalle yli 2000 osallistujaa eri puolilta Suomea keskustelemaan ja jakamaan tietoa ajankohtaisista aiheista.

Sosiaalifoorumi on kaikille kävijöille avoin ja maksuton tapahtuma. Vuoden 2010 sosiaalifoorumin pääteemoja ovat:
– Studio: koulutuspolitiikka, taide
– Pankki: finanssikriisi, sosiaalinen oikeudenmukaisuus
– Tehdas: pätkätyöt, AY-liikkeen tulevaisuus
– Rauhantalo: ihmisoikeudet, Palestiinan tilanne
– Kasvihuone: degrowth, energiankulutus

Suomen sosiaalifoorumi on osa maailmanlaajuista liikettä, jonka motto on “Toisenlainen maailma on mahdollinen.” Liike syntyi pitkälti reaktiona ns. uusliberaaliin talouspolitiikkaan ja se tutkii vaihtoehtoista globalisaatiota, joka ei tapahdu yksin suuryritysten ehdoilla, ja jossa solidaarisuus, ihmisoikeudet ja demokratia ovat keskipisteessä.

Ensimmäinen Maailman sosiaalifoorumi (World Social Forum, WSF) järjestettiin 2001 Porto Alegressa, Brasiliassa 12 000 osanottajan voimin. Siellä julkaistiin ohjelmajulistus, joka määritteli sosiaalifoorumin maailmanlaajuiseksi prosessiksi ja vapaaksi keskustelutilaksi – ei siis yksittäiseksi tapahtumaksi tai itsenäiseksi mielipiteitä ilmaisevaksi tahoksi. Tämän jälkeen WSF on ollut konkreettinen suuri, maailmanlaajuinen kokous kahdeksana vuonna (vuonna 2006 kolme samanaikaista kokousta).

Euroopan sosiaalifoorumi (European Social Forum, ESF) on järjestetty kokouksena viisi kertaa, ensimmäistä kertaa Firenzessä 2002 ja Euroopassa toimii lukuisia paikallisia sosiaalifoorumeita, joista Suomen sosiaalifoorumi on yksi.

Suomen sosiaalifoorumi järjestetään tänä vuonna 24.-25.4. Osallistuvat järjestöt ovat laaja läpileikkaus kansalaisjärjestöjen kentästä ja
tilaisuudet käsittelevät niin globaaleja kuin paikallisiakin kysymyksiä monella eri tasolla ja monesta näkökulmasta. Toisenlainen maailma on mahdollinen – Tervetuloa!

Lisätietoja: Suomen sosiaalifoorumin tiedottaja Esa Perkiö, esa.perkio@helsinki.fi, 050 542 8828. Ohjelmatiedot löytyvät Sosiaalifoorumin kotisivulta.

Liite:
Sosiaalifoorumin ulkomaiset vieraat ja eräitä muita puhujia

Viitteitä:
Maailman sosiaalifoorumin kotisivu
Euroopan sosiaalifoorumin kotisivu
Suomen sosiaalifoorumin kotisivu
Tampereen sosiaalifoorumin kotisivu


Esa Perkiö, Suomen sosiaalifoorumin tiedottaja
050 542 8828

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *