DiEM25fi: EU on demokratisoitava

Uusi eurooppalainen liike DiEM25 kokosi satakunta kiinnostunutta keskustelemaan EU:n demokratisoimisesta. Li Anderssonin, Lauri Holapan, Arto Luukkasen, Timo Miettisen ja Heikki Patomäen puheenvuoroja seurasi vilkas keskustelu ja väki muodosti pieniä työryhmiä pöydittäin. Lopuksi diEM25fi järjestäytyi Heikki Patomäen johdolla ja jatkoi ideointia.

Tiivistelmä Heikki Patomäen alkupuheenvuorosta

Nyt ollaan luisumassa maailmaan, jossa on globaalit markkinat ilman minkäänlaista demokratiaa. Superimperiumi ilman keskusta. Sitä määrittää erilaiset kauppasopimukset, jotka eivät ole demokraattisia.

Demokraattisen hyvinvointivaltion elementit syntyivät tilanteessa, jossa maailmantalous oli hajonnut, oli mahdollisuuden ikkuna. Voitiin jakaa hyvinvointia uudelleen, ja luoda sekatalous yhden valtion sisällä. Vastaavaan tilanteeseen ei enää päästä. Vaikka kansallisvaltiot palaisivat, pääoma ei palaa kansalliseksi. EMU:n hajottaminen ja talouspoliittisen suvereniteetin palauttaminen eivät käännä globalisaatiota. Siksi tarvitaan ylikansallista demokratiaa.

Meidän täytyy demokratisoida ja muuttaa eurooppalaisia hallintajärjestelmiä, josta saadaan demokraattista kontrollia sinne, missä pääoma operoi. Pitää pystyä sääntelemään, ohjaamaan ja muokkaamaan niitä voimia, jotka hallitsee.

diem25

Mitä voidaan tehdä? Kreikan tragedia oli merkki siitä, että keinot ovat vähissä. Toisenlainen hallitus johti Kreikan täyteen umpikujaan. Tsipras päätyi hyväksymään vielä ankarammat ehdot. Pitäisikö muuttaa Euroopan perussopimusta? Perussopimuksen muuttamisen kannalle pitäisi saada ainakin 20 maata.

Varoufakis puhui alun perin suunnitelmasta B. Eli jos perusperiaatteita ei saa muutettua, on oltava varasuunnitelma lähteä. Mahdollisuus erota täytyy olla autenttinen. Jos pitää vetäytyä EMU:sta, se pitää ajatella väliaikaisena ratkaisuna. Jos Suomi eroaisi EMU:sta, valuutta voisi olla SOLID, kantasana solidaarisuus.

Euroopan demokratisoimisen tiekartta: Enemmän läpinäkyvyyttä, parempaa talouspolitiikkaa, uusi perussopimus. Ja kansalaisille lakialoiteoikeus.

 

Kirjoittanut: Outi Popp

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *