Suomen sosiaalifoorumi tarjoaa taas vaihtoehtoja

Suomen sosiaalifoorumi palaa muutaman vuoden koronatauolta. Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Helsingin ruotsinkielisellä työväenopistolla Arbiksella järjestettävän tapahtuman teemana on “Vaihtoehtoja on”.

“Aikaamme hallitsee puhe vaihtoehdottomuudesta, oli kysymys sitten taloudesta tai politiikasta”, sanoo sosiaalifoorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Elina Vainikainen. “Tässä tilanteessa koemme, että kansalaisyhteiskunnan tehtävä on muistuttaa avoimen keskustelun tärkeydestä. Sosiaalifoorumin tarkoitus onkin koota kansalaistoimijoita yhteen visioimaan parempaa, demokraattisempaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa.”

Sosiaalifoorumi koostuu tänäkin vuonna kansalaisyhteiskunnan toimijoiden toteuttamista osatapahtumista, joiden aiheet vaihtelevat muun muassa ekologisesta kriisistä köyhyyteen ja maahanmuuttajien oikeuksiin. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa näkyy tapahtumassa laajasti, ja lukuisat toimijat järjestävät tilaisuuksia, joiden pääteemana on rauha. 

“Ohjelmassa tehdään laajasti ja monipuolisesti rohkeita avauksia aikamme kipeisiin ongelmiin”, kertoo tapahtumakoordinaattori Jiri Mäntysalo. “Erilaisista osatapahtumista saa kiinnostavia eväitä maailman muuttamiseen. Sosiaalifoorumi onkin loistava areena vaihtoehtoja hakevien ja joukkoliikkeiden yhteisten tavoitteiden kirkastamiseen ja verkostoitumiseen. Sen merkitystä ei voi liikaa korostaa, kun tiedämme, ettei aikamme suurimpia ongelmia pystytä ratkomaan ja vaihtoehtoja rakentamaan kuin joukkovoimalla.” 

Suomen sosiaalifoorumi on osa maailmanlaajuista sosiaalifoorumiliikehdintää. Tapahtumia on järjestetty Suomessa jo vuodesta 2002 lähtien. Muutaman vuoden mittaiseksi venyneen tauon aikana kävi selväksi, että tapahtumaa kaivataan ja sille on tarve. 

“Kiinnostus tapahtumaa kohtaan on ollut ilahduttavan suurta”, Vainikainen toteaa. “Olemme saaneet tapahtumaan lukuisia erittäin kiinnostavia puheenvuoroja niin nimekkäiltä toimijoilta kuin ruohonjuuritason aktivisteiltakin.” Puhujina ovat muun muassa akatemiatutkija Timo Miettinen, emeritusprofessori Juhani Lehto, kirjailija Pelle Dragsted, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sekä maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Omat tilaisuutensa järjestävät muun muassa Elokapina, Vapaus valita toisin, Kansalaisfoorumi, Siemenpuu ja pääkaupunkiseudun kirjastojen Kirjastosta aktivistiksi -kampanja. 

Sosiaalifoorumin koko ohjelma löytyy täältä. Lisätietoja:

tapahtumakoordinaattori Jiri Mäntysalo

jiri.mantysalo@desili.fi, 040 413 0997

ohjausryhmän puheenjohtaja Elina Vainikainen

elina.vainikainen@vasemmistofoorumi.fi, 0400 520 039Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *