Maakaappaukset ja Suomi

Su 11-13 (luokka 35)

Globaali maakaappaus (land grab) on vakiintunut käsitteenä kuvaamaan sijoittajien laajamittaista ja nopeaa maahankintaa viime vuosina, joka on vähentänyt pienviljelijöiden käytössä olevaa maa-alaa. Myös esimerkiksi suomalaiset valtion osin omistamat Stora Enso ja Neste Oil käyttävät suoraan tai epäsuorasti merkittäviä maa-aloja globaalissa Etelässä eukalyptuksen tai öljypalmun viljelyyn. Maankäyttö on aiheuttanut merkittäviä konflikteja maankäytöstä paikallisten pienviljelijöiden kanssa ja aiheuttaa myös merkittäviä ympäristöongelmia. Tässä tapahtumassa kansalaisjärjestöt, yritykset ja valtio-omistajan edustajat keskustelevat suomalaisyhtiöiden maankäytöstä kehitysmaissa ja sen suhteesta maakaappauksiin.

Järjestää: Changemaker, Maattomien ystävät

Share

3 comments

 • Milla Powell

  Hei!

  Kyseessä on todella tärkeä ihmisoikeusasia jonka nostatte esille. Tätä olen odottanut jo pidemmän aikaa.

  Tulen mielelläni kuuntelemaan paneelikeskustelua jos kerrotte MISSÄ tilaisuus on?
  Yllä on mainittu vain ”luokka 35”.
  Changemakerin uutiskirjeessä ei myöskään kerrottu missä tämä tilaisuus järjestetään.

  Haluan mielelläni myös jatkossa tietoa tapahtumista joten voitte mielellään lisätä minut sosiaalifoorumiin.

  Yst.terv.
  Milla Powell
  p.0400732891

 • helka.repo

  Hei,
  Kaikki sosiaalifoorumin seminaarit pidetään Helsingin ruotsinkielisellä työväenopistolla, Arbiksella (Dagmarinkatu 3). Tämä kyseinen luokkatila löytyy 3. kerroksesta. Paikan päältä löytyy opasteita.

  Sosiaalifoorumin sähköpostilistalle voi liittyä seuraamalla näitä ohjeita:

  Lähetä tyhjä viesti osoitteeseen: sosiaalifoorumi-subscribe[at]yahoogroups.com. Kirjoita viestin otsikoksi sosiaalifoorumiin liittyminen. Vastausviestin saatuasi muista klikata linkkiä ja vahvistaa listalle liittymisesi.

  Tervetuloa sosiaalifoorumiin!

 • Matti Mäkelä

  Paljon hankalampi tilanne näillä maakaupoilla on kehitysmaissa, missä maata ei ole kukaan voinut omistaa. Miten kävi Amerikassa Intiaaneille, kun heidät karkoitettiin isiensä mailta. Omakohtaisesti koin Keniassa tämän asian, kun ystäväni kertoi miten Kansssaihmisensä karkoitettiin mailtaan, osoittamatta heille mitään paikkaa vaan siksi, että Italialainen ferrari halusi kymmeniä hehtaareja maata rakentaakseen hotellin. Senjälkeen alue aidattiin eikä omilla kansalaisilla ollut paikalle mitään asiaa. Tätä toisaalta tapahtuu ympäriinsä maailmassa. Nähdäkseni kyse on aivan samasta asiasta, kun henkilökohtaisesti möisin eduskuntatalon, jota en myöskään omista.