Vihreä talous – kehityspoliittinen muoti-ilmiö vai aito pyrkimys kestävään talouteen?

La 14-16 (luokka 42)

Onko vihreä talous kehityspoliittinen muoti-ilmiö vai aito pyrkimys kestävään talouteen?

Vihreän talouden hartioille on ladattu kerroksittain toiveita, mutta miltä näyttää todellisuus? Millaisia konkreettisia kehitys- tai talouspoliittisia muutoksia sen käyttö on saanut aikaan? Mitä siitä ajattelevat globaalin etelän kansalaisliikkeet, pohjoisen kehityspoliittiset virkamiehet tai kansainväliset tutkijat?

Aiheesta alustavat:
• Annika Lindblom (Ympäristöministeriö, neuvotteleva virkamies): ”Köyhyyden poistaminen tarvitsee vihreää osallistavaa taloutta”
• Ruby van der Wekken (Siemenpuu-säätiö, ohjelmakoordinaattori): ”Southern critical voices of the Green Economy – the alternatives of solidarity economy building and the commons”
• Markku Kanninen (Helsingin yliopisto, trooppisen metsänhoidon professori / UniPID, puheenjohtaja): ”Vihreä talous – viherpesua vai kestävää kehitystä?”

Paneelikeskustelussa ovat mukana Annika Lindblom, Markku Kanninen ja Otto Bruun (Siemenpuu-säätiö, hallituksen varapuheenjohtaja).

Tervetuloa mukaan keskusteluun! Aikaa on varattu myös yleisön kysymyksille ja huomioille.

* * *

Vihreä talous on viime vuosina noussut vauhdilla kansainväliseen kehityspoliitiikkaan ja myös Suomen kehityspoliittiseen toimenpideohjelmaan. Osallistava ja työllistävä vihreä talous on yksi ohjelman neljästä painopisteestä. Vihreään talouteen ovat sitoutuneet myös maailmanpolitiikan keskeiset maaryhmittymät, teollisuusmaiden G8 sekä suurten teollisuus- ja kehitysmaiden G20. Uudenlaisen talous(kasvu)ajattelun on toivottu murtavan maailmantalouden kriisiä, ratkaisevan niin globaalia taantumaa kuin ekologisia ongelmia ja energiakriisiä.

Etenkin vuodesta 2010 vihreä talous on alkanut saada ohjelmallisia muotoiluja kun Maailmantalouden asiantuntijatahot YK-järjestelmässä ja Maailmanpankissa ovat tarkentaneet vihreän talouden näkemyksiään. Vuoden 2012 kesäkuussa pidetty Rio+20 konferenssi valmisteltiin ja käytiin paljolti nimenomaan vihreän talouden pohjalta. Samalla vihreän talouden agendaa on alettu kritisoida, muun muassa biopolttoaineiden aiheuttamista laajoista sosiaalisista ja ympäristöongelmista.

Lue lisää: http://www.kepa.fi/tapahtumakalenteri/12606

Järjestäjät: Kepa, Kehitystutkimuksen seura, Siemenpuu-säätiö ja UniPID
Lisätietoja: outi.hakkarainen@kepa.fi (Kepa), johanna.kivimaki@jyu.fi (UniPID), nina.himberg@helsinki.fi (Kehitystutkimuksen seura), ruby.vanderwekken@siemenpuu.org (Siemenpuu)

Share

2 comments

  • Lisa Advani

    Please may I register for the Vihreä Talous seminar on Saturday 20.4 1400-1600.
    Kind Regards
    LMA Advani

  • helka.repo

    There is no need to register to the seminars! All the seminars are free and open without preliminary registration.