Yhteisöradion merkitys meksikolaiselle kylälle, josta 90 % työikäisistä on lähtenyt töihin Yhdysvaltoihin

Tilaisuus Etelä-Meksikon intiaanikylien yhteisöradioista. Intiaanikylissä ei yleensä ole mitään mediaa, joten paikalliset ihmiset ovat perustaneet kyliinsä yhteisöradioita, joilla kerrotaan oman kylän asioista, pidetään yllä omaa kieltä, kulttuuria ja musiikkia.

Vieraana Tepejillon yhteisöradion kuuluttaja Veronica Morales. Tepejillo on mixteco-intiaanien kylä erittäin kuivalla Mixtecon alueella. Tepejillossa ei ole töitä, joten kylän asukkaista noin 90 % on siirtolaisina Yhdysvalloissa. Varsinkin miehet lähtevät usein pohjoiseen ja palaavat kotikylään vuosien tai vuosikymmenten jälkeen.

Yhteisöradion keskeinen haaste on säilyttää kylän oma kieli ja kulttuuri siirtolaisuuden leimaamassa kontekstissa.

Veronica Morales on Tepejillon yhteisöradion keskeisiä toimijoita. Morales on kolmen lapsen äiti, sanavalmis ja karismaattinen nainen. Hän korostaa intiaanikulttuurin säilyttämisen tärkeyttä, mutta samalla puhuu naisten oikeuksista ja taistelusta machismoa vastaan.

Oaxacan osavaltiossa toimii vuosina 2008 – 2010 Suomen valtion kehitysyhteistyövaroin rahoitettu hanke Ääni intiaanikylille, joka tukee paikallisten radioiden ponnistelua antamalla niille journalistista ja teknistä koulutusta.

Ääni intiaanikylille -hanke sai syntykipinänsä vuoden 2007 Suomen sosiaalifoorumissa, jossa Diego Cruz Martinez kertoi Oaxacan yhteiskunnallisesta liikkeestä ja yhteisöradioista. Tämä tilaisuus on oiva mahdollisuus seurata, mitä kolme vuotta sitten alkaneesta kipinästä on lähtenyt liikkeelle.

Järjestävät: Ääni intiaanikylille hanke ja HSRKY/yhteiskunnallinen työ

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *