Verkon vihapuhe

Verkon keskustelupalstat täyttävä vihapuhe herättää närää ja muokkaa
vaivihkaa koko yhteiskunnallista asenneilmapiiriä siirtolaisuuden ja
tasa-arvon suhteen. Mistä vihapuhe syntyy ja kumpuaa? Miten vihapuhe tulisi
kohdata: vaikenemalla, kieltämällä, dialogilla vai vastapuheella?

Suomen sosiaalifoorumissa asiaa pohditaan maailma.netin
paneelikeskustelussa.

Panelistit:

Kaisa Hakkarainen, HS.fi-keskusteluiden vetäjä
Akuliina Saarikoski, verkkokolumnisti
Dan Koivulaakso, Vasemmistonuorten puheenjohtaja
Petja Jäppinen, ammattimoderaattori

Keskustelua johtaa maailma.netin päätoimittaja Perttu Iso-Markku.

http://maailma.net

Share

Miksi veronkiertoon ei puututa? Harmaa työ kuriin-keskustelutilaisuus

Suomen sosiaalifoorumissa keskustellaan myös veronkierron ongelmista.

Keskustelua avaa VIRKE-projektin projektipäällikkö Janne Marttinen. Hänen
teemana on ”Ajankohtaista harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta”.

Kommenttipuheenvuorot pitävät SAK:n ekonomi Erkki Laukkanen ja
kansanedustaja Kari Uotila (vas.).

Kentän puheenvuoroissa mm. NCC:n pääluottamusmies Teppo Rautiainen.

Tilaisuuden järjestää Uudenmaan ay-vasemmisto.

Share

Tulevatko tämän päivän nuoret koskaan saamaan eläkettä?

TYÖELÄKESEMINAARI – Tulevatko tämän päivän opiskelijat tai työssäkävijät ikinä saamaan eläkettä?

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret ottaa selvää Suomen työeläkejärjestelmän tulevaisuudesta ja esitettyjen kiristysten tarpeellisuudesta. Tule kuulemaan maan ykkösasiantuntijoita ja kysymään kaikki, mikä on askarruttanut mieltäsi eläkejärjestelmän suhteen!

* * Sunnuntaina 25.4. kello 11-12.45 * *
Ruotsinkielisellä työväenopistolla Etu-Töölössä (Dagmarinkatu 3)

Työeläkejärjestelmän rahoitus – hupenevatko eläkevarat suurten ikäluokkien eläkkeisiin?
– Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Jaakko Tuomikoski

Työurien pidentäminen – kannattaisiko ottaa yksityinen eläkevakuutus päästäkseen joskus eläkkeelle?
– SAK:n apulaisjohtaja Kaija Kallinen

Kommenttipuheenvuoro
– tutkija Ville-Pekka Sorsa

Yleisökeskustelu

Tervetuloa!

Lisätietoa seminaarista:
Saila Ruuth
saila.ruuth@gmail.com, 040 7466 441

Lisätietoa Suomen Sosiaalifoorumista: http://www.sosiaalifoorumi.fi/
[www.sosiaalifoorumi.fi]

Share

Vapaaksi ylikulutuksesta – kohti kohtuustaloutta ja kasvupakosta vapautettua myötämäkiyhteiskuntaa

Ylikuluttamisen ja väärinkuluttamisen ongelmaan esitetään useimmiten ratkaisuksi yksittäisen kuluttajien valistamista. Olisiko reilumpaa ja tehokkaampaa kuitenkin puuttua niihin yhteiskunnallisiin käytäntöihin ja rakenteisiin, jotka synnyttävät ja ylläpitävät ympäristölle haitallista toimintaa. Tällaisia vapautumisen paikkoja ovat ainakin siirtyminen kasvun tavoittelusta ja ylettömästä mielikuvamainonnasta kohtuuteen.

Keskustelemassa Pauliina Kainulainen, Pohjois-Karjalan kohtuus-toiminta, Tuuli Hirvilammi, Maan ystävät, Niklas Toivakainen, Helsinkin yliopisto. Tilaisuuden juontaa Marko Ulvila

Järjestäjä: Maan ystävät, Nuukuusviikko ja Pohjois-Karjalan kohtuus-toiminta

Share

Radioaktiiviset päästöt merialueilla – Itämeri, maailman radioaktiivisin meri?

Itämeri – maailman radioaktiivisin meri?

Ydinvoimaloiden vaikutukset rannikkoalueilla.

Ulsterin yliopiston professori, biofysiikan tohtori Chris Busby on Suomessa vierailulla osana Itämeren tutkimushanketta. Busby on aikaisemmin tutkinut mm. radioaktiivisten päästöjen vaikutusta Irlanninmeren rannikkoalueilla Walesissa ja Irlannissa.

Busbyn tutkimusryhmä on löytänyt Itämeren sedimenteistä yli 50 kertaa enemmän cesium-137:ää kuin mitä Irlanninmeressä oli siellä tehdyn tutkimuksen aikana. Tutkimustulosten perusteella Itämeri on tällä hetkellä maailman radioaktiivisin meri. Mitä seurauksia tästä on odotettavissa rannikkoalueella eläville ihmisille? Mistä päästöt johtuvat ja onko niille tehtävissä jotain?

Sosiaalifoorumissa lauantaina 24.4. klo 12-13.45 liikuntasalissa, alustajana ja keskustelemassa professori Chris Busby

Tervetuloa!

Taustatietoja:

Läpimurto radioaktiivisen säteilyn terveysvaikutusten tutkimisessa, esimerkkinä Itämeri

Ulsterin yliopiston professori, biofysiikan tohtori ja Euroopan säteilyriskikomitean tieteellinen sihteeri Chris Busby on vierailulla Helsingissä 20 – 25.4.2010. Busby on tutkinut mm. radioaktiivisten päästöjen vaikutusta Irlanninmeren rannikolla Walesissa ja Irlannissa. Busbyn tutkimusryhmä on löytänyt Itämeren sedimenteistä yli 50 kertaa enemmän cesium-137:ää kuin, mitä Irlanninmeressä oli siellä tehdyn tutkimuksen aikana. Radioaktiivisuuden nousun ovat aiheuttaneet ydinkokeet, Tshernobylin onnettomuus sekä Itämeren rannikon ydinvoimaloiden jatkuvat päästöt. Itämeri on tällä hetkellä maailman radioaktiivisin meri. Tämän vaikutukset ovat havaittavissa mm. Ruotsin rannikkoalueilla rintasyövän lisääntymisenä.

Alustus liittyy Euroopan säteilyriskikomitean vasta julkaisemaan tutkimusraporttiin ECRR2010 radioaktiivisen säteilyn aiheuttamien terveysvaikutusten tutkimisesta. Käytössä ollut riskien arviointimalli on perustunut 1950-luvulla räjäytettyjen ydinpommien uhrien nopeaan, ulkoiseen altistumiseen säteilylle. Malli on kuitenkin osoittautunut riittämättömäksi selittämään pitkäaikaista, sisäistä altistumista säteilylle. ECRR2010 raportti osoittaa jo aikaisemman ECRR2003 raportin esittämän uuden riskien arviointimallin yhtäpitäväksi saatujen tutkimustulosten kanssa, ja selittää näin riskien arviointimallin ja todelliseen aineistoon perustuvien tutkimusten välillä esiintyneen ristiriidan.

Tilaisuuden järjestää Maan ystävät ry

Share

Rahoitusmarkkinavero – mistä on kyse ja miten se toimii?

Pittsburghin G20-kokous valtuutti Kansainvälisen valuuttarahaston selvittämään rahoitussektorin verottamista finanssikriisin kustannusten oikeudenmukaiseksi jakamiseksi. Yksi globaalissa ja eurooppalaisessa keskustelussa suosiota saavuttanut ehdotus koskee rahoitusmarkkinaveroa. Kaikkiin rahoitusmarkkinoiden liiketoimiin (finanssitransaktioihin) kohdistuvalla rahoitusmarkkinaverolla pyrittäisiin kitkemään reaalitaloudelle haitallista spekulatiivista sijoitustoimintaa ja finanssitransaktioiden suuren lukumäärän takia pienelläkin verolla voitaisiin kerätä myös merkittävät verotulot.

Ohjelma

14.00 Avaus
– Kalevi Sorsa -säätiö & Vasemmistofoorumi

14.15 Kapitalismin finanssoituminen
– Jaakko Kiander, johtaja, Palkansaajien tutkimuslaitos

14.45 Paneelikeskustelu: Rahoitusmarkkinavero ? mistä on kyse ja miten se
toimii?
– Kimmo Kiljunen, kansanedustaja (sd.)
– Outi Alanko-Kahiluoto, kansanedustaja (vihr.)
– Jaakko Kiander

Paneelin vetäjänä toimii erikoistoimittaja Timo Harakka

15.45 Lopetus

Tilaisuus on osa Europeans for Financial Reform -kampanjan Euroopan laajuista tempausta yleisen rahoitusmarkkinaveron puolesta.

Lue lisää Europeans for Financial Reform -kampanjasta:

www.europeansforfinancialreform.org

Järjestäjät: Kalevi Sorsa -säätiö ja Vasemmistofoorumi

Share

Yhteisöradion merkitys meksikolaiselle kylälle, josta 90 % työikäisistä on lähtenyt töihin Yhdysvaltoihin

Tilaisuus Etelä-Meksikon intiaanikylien yhteisöradioista. Intiaanikylissä ei yleensä ole mitään mediaa, joten paikalliset ihmiset ovat perustaneet kyliinsä yhteisöradioita, joilla kerrotaan oman kylän asioista, pidetään yllä omaa kieltä, kulttuuria ja musiikkia.

Vieraana Tepejillon yhteisöradion kuuluttaja Veronica Morales. Tepejillo on mixteco-intiaanien kylä erittäin kuivalla Mixtecon alueella. Tepejillossa ei ole töitä, joten kylän asukkaista noin 90 % on siirtolaisina Yhdysvalloissa. Varsinkin miehet lähtevät usein pohjoiseen ja palaavat kotikylään vuosien tai vuosikymmenten jälkeen.

Yhteisöradion keskeinen haaste on säilyttää kylän oma kieli ja kulttuuri siirtolaisuuden leimaamassa kontekstissa.

Veronica Morales on Tepejillon yhteisöradion keskeisiä toimijoita. Morales on kolmen lapsen äiti, sanavalmis ja karismaattinen nainen. Hän korostaa intiaanikulttuurin säilyttämisen tärkeyttä, mutta samalla puhuu naisten oikeuksista ja taistelusta machismoa vastaan.

Oaxacan osavaltiossa toimii vuosina 2008 – 2010 Suomen valtion kehitysyhteistyövaroin rahoitettu hanke Ääni intiaanikylille, joka tukee paikallisten radioiden ponnistelua antamalla niille journalistista ja teknistä koulutusta.

Ääni intiaanikylille -hanke sai syntykipinänsä vuoden 2007 Suomen sosiaalifoorumissa, jossa Diego Cruz Martinez kertoi Oaxacan yhteiskunnallisesta liikkeestä ja yhteisöradioista. Tämä tilaisuus on oiva mahdollisuus seurata, mitä kolme vuotta sitten alkaneesta kipinästä on lähtenyt liikkeelle.

Järjestävät: Ääni intiaanikylille hanke ja HSRKY/yhteiskunnallinen työ

Share

Ydinaseeton maailma – Eurooppa voi aloittaa

Kuvaus: Obama asetti tavoitteksi lopullisen ydinaseriisunnan, mutta sitten kysymykseksi nousi voiko se tapahtua meidän elinaikanamme. Samalla me tiedämme että jos ydinasevallat eivät nyt tuo pöytään lupauksia todellisesta ydinaseriisunnasta ja aikataulua ensimmäisille askelille, emme pysty estämään ydinaseteknoligiaa leviämistä. Nyt on aika aktivoitua ja vaatia ydinaseriisuntaa. Ongelmmallinen haaste on myös ns rauhanomainen ydinenergia ja se miten hallita ydinaseita varten tarvittavia raakaaineita. Meillle eurooppalaisille on ensimmäinen askel vaatia ydinaseetonta eurooppaa. Emme suostu pitämään ydinaseita omalla takapihallamme!

Ydinsulkusopimus neuvottelut alkavat 3. toukuuta New Yorkissa paikalla myös maailman rauhanliike. Tule kuulemaan ja keskustelemaan siihen liittyvistä aloitteista ja kansalaisyhteiskunnan varjotapahtumista.

Teeman johdattelemassa muun muassa Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg, joka tehnyt aiheesta myös selvityksen Ulkopoliittiselle Instituutille ja tutkija Kati Juva.

Järjestäjät ; Suomen Rauhanliitto – YK Yhdistys, Rauhanpuolustajat, Lääkärien sosiaalinen vastuu ja Sadankomitea

Share

Kovemmat Kädet

Otsikko: Kovemmat Kädet.

Kuvaus: Draamatyöpaja sukupuolettuneesta väkivallasta.

Tavoitteena on haastaa ajattelua siitä mitä väkivalta on ja mistä se kumpuaa. Keskitymme etenkin naisten ja miesten välisen väkivallan kysymyksiin.

Draamatyöpaja sisältää lämmittelyleikkejä jonka jälkeen syvennytään aiheeseen erillaisten harjoitusten kautta. Draamatyöpaja käyttää teatterillisia harjoituksia, lavastetaan reaalielämän kohtauksia ja pohditaan tunteita ja ajatuksia joita kohtaukset (ja harjoitukset) herättävät. Voidaan käyttää myös ns. specktactor tekniikkaa jossa ne ryhmän jäsenet jotka katsovat kohtauksen pääsevät korvaamaan näyttelemässä olevia ja tarjoavat omaa lähestymistapaansa tilanteen purkamiseen (Boalilainen tekniikka)

Kaikki harjoitteet puretaan keskustelemalla ja pohdinnalla. Draamatyöpajassa käsitellään raskaitakin teemoja joten on erityisen tärkeää purkaa nousevat tuntemukset hallitusti sekä päättää työpaja aina positiivisin merkein.

Järjestäjä: Demokraattinen sivistysliitto ja PAND – taiteilijat rauhan puolesta

Huom! Ennakkoilmottautumiset suotavia. Ne voidaan osoittaa suoraan minulle samoin kuin tarkemmat tiedustelut työpajan sisällöstä.

Yhteystiedot. Sari.lahteinen@yahoo.com

Share
1 2 3 8