Vaihtoehto-nobelisti Nicanor Perlas Suomen sosiaalifoorumissa 25.–26.4.

Suomen sosiaalifoorumissa esiintyy lauantaina ja sunnuntaina pitkän linjan filippiiniläinen kansalaisaktivisti ja vaihtoehto-Nobel -palkittu Nicanor Perlas. Arbiksella keskustellaan muun muassa vapaakauppasopimuksista ja teknologian kehityksestä — lopulliset aiheet päättää yleisö.

Perlas_workshop

Perlas oli jo opiskeluaikoinaan merkittävä kansalaisaktivisti ja on myöhemmin toiminut esimerkiksi Filippiinien presidenttien Aquinon ja Ramosin neuvonantajana sekä luomuviljelyn edistäjänä Aasiassa. Perlasin saavutuksiksi lasketaan muun muassa Filippiinien pitäminen ydinvoimasta vapaana ja Aasian maiden talousyhteisö APECin ajamat kestävän kehityksen ohjelmat. Perlaksen ansiosta kansalaisjärjestöt ja hallitus yhdessä laativat niin sanotun Filippiinien agenda 21:n, josta tuli Ramosin kaudella kestävän kehityksen ohjenuora. Myös YK antoi tunnustuksen tälle agendalle.

Nicanor Perlas sai vuonna 2003 Right Livelihood Award -palkinnon, niin sanotun vaihtoehto-Nobelin, ”erinomaisista toimistaan kertoa kansalaisyhteiskunnalle yritysten globalisaatiosta ja siitä, kuinka sille voidaan toteuttaa vaihtoehtoja”.

Luomu- ja biodynaamisen viljelyn edistäjä

Perlas on ollut menestyksekäs luomu- ja biodynaamisen viljelyn edistäjä Filippiineillä ja Aasiassa. Hän on perustanut keskuksen nimeltään Center for Alternative Development Initiatives (CADI) ja toiminut sen puheenjohtajana. CADI on toiminut tienraivaajana luomuviljelyn edistämisessä ja sen toiminnan ansiosta 32 erilaisen tuholaismyrkyn käyttö kiellettiin Filippiineillä. Samalla saatiin valtavalla kampanjalla viljelijät vähentämään tuholaismyrkkyjen käyttöä yleensäkin.

perlas_pieni

Perlas oli Filippiinien presidenttiehdokkaana vuoden 2010 vaaleissa. Hän on myös antroposofi, kirjailija ja huomattava luennoitsija, joka hallitsee useita aihealueita. Perlasin tärkeitä teoksia ovat mm. Shaping Globalization: Civil Society, Cultural Power and Threefolding ja Mission Possible.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *