Rodrigo Nunesin johdolla tarkastellaan nykyajan kansalaisliikkeitä Suomen sosiaalifoorumissa 25.–26.4.

Rodrigo Nunes, eräs Latinalaisen Amerikan kuumimmista poliittisista filosofeista, esiintyy Suomen sosiaalifoorumissa lauantaina ja sunnuntaina. 36-vuotias Nunes on ollut aktiivinen sekä Maailman sosiaalifoorumissa että Oikeutta siivoojille -liikkeessä.

Nunes oli 2000-luvun alussa keskeinen vaikuttaja Maailman sosiaalifoorumin sisällä ja liepeillä toimivissa autonomisissa tiloissa ja liikkeissä, kuten zapatistikapinallisilta nimensä saaneessa Caracol Intergalácticassa. Myöhemmin hän on toiminut myös Turbulence -kollektiivissa ja monissa viime vuosien suurissa katuliikehdinnöissä, erityisesti Brasiliassa ja Espanjassa.

Aktivisminsa lisäksi Nunes on arvostettu yhteiskunnallisten liikkeiden teoreetikko ja hän opettaa Rio de Janeiron Katolisessa yliopistossa. Viime vuosina hän on korostanut uudenlaisia johtajuuden muotoja, joita liikkeiden sisältä nousee. Kyse ei ole niinkään perinteistä johtajayksilöistä tai etujoukoista vaan verkostoista. Viime kuukausina Nunes on kiertänyt esimerkiksi Lontoossa, Berliinissä ja New Yorkissa esittelemässä ajatuksiaan ja kirjaansa Organisation of the Organisationless, joka on myös sosiaalifoorumin sunnuntain tapahtuman otsikkona.

”Iloitsen siitä, että minut on kutsuttu Suomen sosiaalifoorumiin ja pääsen tapaamaan suomalaisia kansanliikkeitä ja järjestöjä. Sosiaalifoorumin kaltaiset tapahtumat ovat keskeisiä dialogin ja keskinäisen yhteisymmärryksen ylläpitämiseksi ja edellytyksiä yhteisten toimintamallien kehittämiseksi. Vaikka finanssikriisin alusta on jo vuosia, ja Suomi on ollut suhteellisen onnekkaassa asemassa verrattuna esimerkiksi Kreikkaan, täälläkään ei asioita pitäisi tarkastella vain maan rajojen sisällä. Toivon omien ajatusteni ja kokemusteni hyödyttävän suomalaisia aktivisteja”, Nunes sanoo.

rodrigo_nunes

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *