Agroekologia – kestävää ruoantuotantoa teollisen tuotannon tilalle

La 25.4. klo 14-16 luokka 13 

Edi Carlos da Silva Brasilian pienviljelijäliikkeestä (MST, Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) kertoo agroekologisen viljelyn ja teollisen maatalouden yhteentörmäyksestä asuinalueellaan Etelä-Bahialla. Siellä Veracelin megasellutehdas tarvitsee syöttöalustakseen satojentuhansien hehtaarien eukalyptuspuu-plantaasit. Edi kertoo miksi ekologinen viljely on vaarassa, kun plantaasi tulee naapuriin ja mitkä ovat pienviljelijän mahdollisuudet taistella paremman ruokaturvan ja pientuottajien aseman puolesta Brasiliassa. Veracelin omistaa puoliksi suomalais-ruotsalainen sellu- ja paperijätti Stora Enso Oy.

Seminaarissa pohdimme muun muassa:

  • Mitkä ovat kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen ruuantuotannon
    mahdollisuudet kaupungeissa?
  • Miten ja millaista ruokaa tuotetaan nyt
    Helsingissä?

Kaupunkiviljelyn mahdollisuuksista alustaa Jan Liesaho, puutarhuri Helsingistä. Keskustelua kommentoi Elisa Niemi, agroekologi ja Luomuliiton toiminnanjohtaja. Puheenjohtajana toimii Noora Ojala.

Järjestäjät: Maattomien ystävät ja Maan ystävät

Yhteenveto seminaarista

Sessiossa keskusteltiin Brasilian ja Suomen maanviljelijöiden ja pientilojen maanomistukseen ja ruoantuotantoon liittyvistä haasteista, erityisesti Brasiliassa, Bahian osavaltiossa toimivien suurten agribisnesten (esim. Veracel, Stora Enso) yhteentörmäyksestä paikallisten maanviljeliöiden ja työläisten kanssa. Brasilialainen pitkän linjan aktivisti , Edi Carlos da Silva, MST – maareformia ajavasta kansalaisliikkeestä valotti erityisesti eukalyptus-plantaaseihin perustuvan selluteollisuuden , nim. Stora Enson, kauaskantoisia vaikutuksia paikallisiin yhteisöihin ja ympäristölle (mm. maan yksityistyminen, viljelystilan loppuminen ja korkea veden kulutus; kiihtynyt kaupungistuminen ja slummiutuminen), sekä teollisen ruoantuotannon ongelmien kytkeytymistä myös globaaliin pohjoiseen.

Suomen pientila – ja luomuviljelijöitä edustavat kommentaattorit, luomuviljelijä Jan Liesaho, ja Elisa Niemi Luomuliitosta, kertoivat puolestaan Suomen maatalouden ja ruoantuotannon haasteista, jotka myös kumpuavat entistä enemmän tehokkuutta vaativasta tuotantoketju- järjestelmästä, joka ajaa ruoan hintoja alas samalla kuin viljelijän tulot pienenevät.

Yhteisen keskustelun tuloksena oli mm. että tietoja ruoantuotannon ketjusta tulisi lisätä kuluttajille, tuotantoketjun saattaminen sosiaalisesti ja ekologisesti kestävälle pohjalle tulisi olla säänneltyä ja eri maanosissa toimivien kansalaisliikkeiden ja järjestöjen yhteistyötä tulisi lisätä.

Share