Eläintuotanto, ympäristö ja globaali vastuu, osa 2
La 25.4. klo 12-14 luokka 42
Globaalia eläintuotantoa on niin ympäristön, eläinten oikeuksien kuin globaalin oikeudenmukaisuudenkin näkökulmasta hyvin vaikea perustella. Aihe on ollut viime vuosina Suomessa paljon tapetilla, mutta mitä on vielä tehtävä, jotta sen aiheuttamat ongelmat todella jäisivät historiaan?
Tässä keskustelusessiossa kuullaan alustukset eri näkökulmista ja kartoitetaan yhdessä suuria suuntia eteenpäin.
Järjestäjinä: Maan ystävät Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille ja Vegaaniliitto
Yhteenveto seminaarista
Cowspiracy-elokuvan keskustelutilaisuus kiinnosti monia ja luokka oli aivan täynnä. Sini Harkki, joka vastaa Greenpeacen toiminnasta Suomessa, kommentoi ensimmäisenä, koska dokumentti hyökkää Greenpeacea kohtaan. Harkin mukaan Greenpeace perustaa omat arvionsa, mikä ala tuottaa eniten päästöjä, IPCC:n arvioon. Sen mukaan teollisuus on suurin päästöjä aiheuttava taho. Hän lisää, että elokuvan arvio karjatalouden päästön koolle perustuu yhteen tieteelliseen artikkeliin jota ei vielä ole vertaisarvioitu.
Greenpeace ei pitänyt dokumentin vastakkainasettelusta, ja päätyikin siksi kieltäytymään haastattelusta dokumentissa. Cowspiracy-dokumentaristi tosiaan yritti saada Greenpeacen San Fransciscossa sijaistevan päämajan edustajan kommentoimaan, miksi Greenpeace ei kampanjoi lihansyönnin lopettamista. Harkki kuitenkin myöntää, että olisi kannattanut toimia toisin, ei vedota kiireeseen kieltäytyessään haastattelusta vaan perustella, että uskoisi, että järjestön oikea näkökulma ei pääsisi esille, vaan elokuva voitaisiin leikata niin, että vääränlainen kuva välittyisi.
Keskustelutilaisuudessa pohdittiin pienryhmissä erilaisia toimenpiteitä sille, miten Suomessa voitaisiin edistää kasvissyöntiä/veganismia ja vähentää karjatalouden ilmastovaikutuksia.
Maan ystävien järjestämä tehtävä saikin paljon toimenpide-ehdotuksia: Asennemuutos sille, että Suomessa ravitsemuskenttää ei hallitsisi käsitys, että proteiinia saa vain lihasta. Asenteisiin voitaisiin vaikuttaa terveys ja ympäristökärjellä: esim. lihansyönti lisää riskiä sairastua syöpään ja diabetekseen. Ruokapakkauksiin voisi lisätä päästömittarit, Suomessa otettaisiin käyttöön maatalouden hiilidioksidivero, liha- ja maitoteollisuuden tuet siirrettäisiin kasvisravinnolle, lisättäisiin akateemista tutkimusta aiheesta, ja laitettaisiin opetussuunnitelmaa uusiksi sekä lisättäisiin järjestöjen yhteistyötä esimerkiksi vegaanisen ravintolapäivän merkeissä.