Hondurasin lenca-kansa Finnfundin tuella rahoitetun uhkan alla

klo 11.30-13.30 kokoustila Sonck,  2. krs, Seurakuntien talo, Kolmas linja 22 B

Kuinka kehitysyhteistyövarojen siirto yritysten kehityshankkeisiin lisää ihmisoikeusloukkausten uhkaa

Kuinka hallituksen leikkaukset kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöltä ja lisätuet yritysten kehityshankkeisiin lisäävät uhkaa ihmisoikeusrikkomuksiin sekaantumiselle.

Maan ystävien Meri Mononen-Matias oli selvittämässä Berta Cáceresin ja lenca -kansojen delegaation tuloa Suomeen, kun Berta murhattiin. Selviytyjä ja silminnäkijä Gustavo Castro olisi myös tullut delegaation mukana Suomeen, mutta koska Hondurasin poliisi kohteli Castroa kuin epäiltyä ja oikeuden päätös rikkoi hänen perusoikeuksiaan estäen häntä poistumasta maasta todistajan velvollisuudet täytettyään, hän on nyt vielä toipumassa, eikä voi tulla.

Ihmisoikeuksien puolustaja Berta Cáceresin kertoma todellisuus ja Finnfundin, sekä ministeri Toivakan selitys Agua Zarca -projektin olosuhteista, eroavat toisistaan rajustikin. Jaamme taustatietoa siitä miten Agua Zarca hankkeen ongelmallisista vaikutuksista lenca alkuperäiskansan ihmisoikeuksiin ja siitä miten ja miksi tällaiset hankkeet kytkeytyvät ja johtavat ihmisoikeusloukkauksiin ja ihmisoikeuspuolustajien murhiin. Tapahtumassa saamme terveiset myös Hondurasista aiheen ympärille syntyneeltä kansanliikkeeltä ja kansalaisjärjestöiltä.

Rahoittajien Finnfundin ja hollantilaisen FMO:n mukaan maassa vallitsevan turvallisuusriskin vuoksi, vierailu ei ole heille mahdollinen. Kuitenkaan maan turvallisuustilanne ei ole viime aikoina muuttunut entisestään huonommaksi verrattuna vesivoimala projektin allekirjoittamishetkeen ja varsinkaan Finnfundin viime vierailuun Agua Zarca alueella tammikuussa.

Hondurasin tilanne huononi huomattavasti vuoden 2009 vallankaappauksen seurauksena. Aikaa edelsi ennen kokematon talouskasvu demokraattisesti valitun vallan alla. 2009 jälkeen ihmisoikeudet ja alkuperäiskansojen oikeudet ovat rapautuneet ja maa on yksi maailman väkivaltaisimmista ja korruptoituneimmista. Valta ja omistus ovat keskittyneet entisestään oligarkeille ja näin Finnfundin avustusprojektistakin hyötyy Bloombergin Väli-Amerikan rikkaimmaksi listaama mies Camilo Atala, jolla on mahdollisuus jo mm. kontrolloida armeijaa, Tigres -erikoisjoukkoja ja poliisia. Ulkopuolisen tarkkailijan mukaan patoprojektissa on mukana paikallisia kyläläisiä, joille Atalan DESA –yhtiö maksaa paikallisesti huimasti eli 200 lempiraa päivässä (8 euroa) siitä, että he vastustavat padon vastustajia ja uhkailevat heitä. Omistuksen ja vallan keskittyminen oligarkeille on kehityksen suunta, joka on tunnistettavissa ympäri Väli-Amerikkaa. Tästä on seurannut yhteiskunnallisen sopimuksen romahtaminen ja hyytävä rikollisuus massamurhineen. Tällaisen kehityksen tukeminen on tuomittavaa, sillä valtiovalta ei enää tue yhteiskuntaa ja poliisi ei turvaa.

Hondurasissa kansalaiset ovat ryhtyneet puolustamaan maataan ja ihmisoikeuksiaan oligarkkeja vastaan suuressa kansanliikkeessä ”Berta Cáseresin kansallinen ilmaisu”, johon lukuisat hondurasilaiset kansalaisjärjestöt osallistuvat. Hondurasilaiset pelkäävät kenenkään olevan turvassa, koska niinkin tunnetut johtohenkilöt, kuten Berta, joutuvat uhkauksien, sekä murhan uhreiksi. Lencojen mukaan Bertan henki on yhdistynyt suojelemaan pyhää Gualcuarque jokea, jossa lenca -lasten sielut ovat. Berta ei ole kuollut vaan elää meissä kaikissa, jotka inspiroidumme hänen oikeudenmukaisuudestaan.

Lisätietoja:

Järjestäjät: Maanystävien alkuperäiskansat ja yhteys maahan toimintaryhmäSuomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry & Katajamäki ry

Share