Kapitalismin sanakirja
Teppo Eskelinen & Inari Juntumaa (toim.)
KAPITALISMIN SANAKIRJA
Tiedätkö, mistä sana ’boikotti’ on peräisin? Charles Boycott (1832–1897) oli ankara maanomistaja, joka sai tuta irlantilaisten maatyöläisten kapinan: he lopettivat työnteon, ja paikalliset kaupat ja pesulat kieltäytyivät palvelemasta herra Boycottia. Entä oletko kuullut puhuttavan ’bruttokansanonnellisuudesta’? Sitä sanaa käytetään Himalajalla Bhutanissa, kun mitataan valtion edistystä.
Kapitalismin sanakirjassa eri alojen tutkijat ja kansalaisaktivistit selittävät kapitalismin keskeiset käsitteet. Mistä ne ovat peräisin, mitä ne merkitsevät, miten niitä voisi ajatella toisin? Käsittelyssä ovat markkinoiden, rahoituksen ja politiikan ydinkäsitteet, henkilöt ja vuosiluvut. Käsitteitä ei kuitenkaan selitetä tavanomaisen ensyklopedian tyyliin, vaan kirjoittajien tavoitteena on vaihtoehtojen kuvaaminen ja yllättävien kulmien avaaminen. Kirja soveltuu poliittiseksi oppikirjaksi tai ihan muuten vaan luettavaksi.
Teppo Eskelinen on filosofi ja yhteiskuntapolitiikan dosentti, joka on työskennellyt mm. Aalto-yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa ja Vasemmistofoorumin toiminnanjohtajana. Eskelisen tuotantoon kuuluu tieteellisten artikkelien ohella useita kirjoitettuja tai toimitettuja kirjoja.
Inari Juntumaa on järjestö- ja yhteiskunnallisten aineiden opettaja kansanopistossa sekä sosiaalipsykologian jatkoopiskelija Helsingin yliopistossa. Juntumaa on aiemmin kirjoittanut mm. arvoista, hyvinvointipalveluista ja turvallisuudesta.
Kirjan kirjoittajaryhmään kuuluvat toimittajien lisäksi Elina Aaltio, Antti Alaja,Timo Miettinen, Ville-Pekka Sorsa, Tero Toivanen ja Tere Vadén.
Kapitalismin sanakirja -teoksen julkistamistilaisuus pidetään 26.4. klo 12 – 13.30 Arbiksella luokassa 11. Tilaisuuden järjestävät Into Kustannus, Työväen Sivistysliitto ja Vasemmistofoorumi. Tervetuloa!