Nicanor Perlas Filippiineiltä

La 25.4. klo 14-16 juhlasali

Filippiiniläinen järjestöaktivisti ja kouluttaja johdattelee yleisöä etsimään vastauksia muun muassa kestävän kehityksen kysymyksiin.

Perlas

Nicanor Perlas

Nicanor Perlas (syntynyt 1950) oli jo opiskeluaikoinaan merkittävä kansalaisaktivisti. Myöhemmin toimiessaan presidentti Aquinon hallituksen teknisenä neuvonantajana, hän myötävaikutti siihen, että Filippiinit pysyivät vapaana ydinvoimasta. Presidentti Ramosin neuvonantajana Perlas onnistui torjumaan USA:n yrityksen saada APEC (Aasian maiden talousyhteisö) edistämään radikaalia markkinaliberalismia Aasiassa. Sen sijaan APECin agendalle tuli kestävän kehityksen periaate. Perlaksen ansiosta kansalaisjärjestöt ja hallitus yhdessä laativat niin sanottu Filippiinien agenda 21:n, josta tuli Ramosin kaudella kestävän kehityksen ohjenuora. Myös YK antoi tunnustuksen tälle agendalle.

Nicanor Perlas sai vuonna 2003 Right Livelihood Award -palkinnon (niin sanottu vaihtoehto-Nobel) ”erinomaisista toimistaan kertoa kansalaisyhteiskunnalle yritysten globalisaatiosta ja siitä, kuinka sille voidaan toteuttaa vaihtoehtoja”.

Luomu- ja biodynaamisen viljelyn edistäjä

Perlas on ollut menestyksekäs luomu- ja biodynaamisen viljelyn edistäjä Filippiineillä ja Aasiassa. Hän on perustanut Vaihtoehtoisen kehityksen aloitekeskuksen, CADIn, ja toiminut sen puheenjohtajana. CADI on toiminut tienraivaajana luomuviljelyn edistämisessä ja sen toiminnan ansiosta 32 erilaisen tuholaismyrkyn käyttö kiellettiin Filippiineillä. Samalla saatiin valtavalla kampanjalla viljelijät vähentämään tuholaismyrkkyjen käyttöä yleensäkin.

Perlas oli Filippiinien presidenttiehdokkaana vuoden 2010 vaaleissa. Hän on myös antroposofi, kirjailija ja huomattava luennoitsija, halliten useita aihealueita. Hänen kirjoistaan mainittakoon Shaping Globalization: Civil Society, Cultural Power and Threefolding ja Mission Possible.

Lisätietoja:

 

Järjestäjinä: Kolmijäsennysryhmä, Snellman korkeakoulu ja Palvelukoti Sofia

Share