Oman uskonnon tuntemus ehkäisemään radikalisoitumista

 Su 26.4. klo 11-13 luokka 35

Ehkäiseekö oman uskonnon hyvä tuntemus radikalisoitumista? Juutalainen, kristitty ja muslimi keskukstelevat uskonnon ja politiikan vuorovaikutuksesta.

Suomi monikulttuuristuu ja uskontojen kenttä monipuolistuu. Maailmalla tapahtuu uskonnolla perusteltuja väkivallantekoja. Meilläkin on ääriliikkeiden houkuttamia radikalisoituneita nuoria. Yksinkertaiset viestit kolahtavat, koska ei osata arvioida kriittisesti vihaviestejä. Myös koettu eriarvoisuus katkeroittaa.

Järjestäjä: USKOT foorumi ry

Yhteenveto seminaarista

Oman uskonnon tuntemus ehkäisemään radikalisoitumista -tilaisuudessa juutalainen, kristitty ja muslimi keskustelevat uskonnon ja politiikan vaikutuksesta sekä oman uskonnon tuntemuksesta radikalisoitumisen ehkäisemisessä. Paneelin alussa kaikki panelistit sekä yleisö esittelivät itsensä ja kertoivat hieman uskonnollisesta taustastaan sekä syistä, miksi tulivat tilaisuuteen.

Tilaisuudessa heräsi paljon keskustelua uskonnon opetuksesta koulussa ja uskonnon opetuksen roolista. Väitettiin, että suomalaisessa koulussa on monien kulttuurien edustajia, mutta koulu itsessään ei ole monikulttuurinen. Keskustelua ja väittelyä heräsi myös uskonnon opettajan uskonnontunnistamisen roolista. Puhuttiin myös uskontojen kohtaamisesta koulujen uskonnonopetuksessa, ja väiteltiin, pitäisikö koulussa olla yksi ja sama uskonnon/elämänkatsomulsen opetus kaikille.

Välillä tuntui siltä, että Uskot Foorumin edustajat yleisössä olivat enemmän äänessä kuin puhumaan kutsutut panelistit, mutta toisaalta tilaisuuden oli ilmeisesti tarkoituskin olla keskusteleva. Esille nousi myös Charlie Hebdon tapaus. Puhuttiin myös nuorten syrjäytymisestä ja radikalisoitumisen ilmiöstä.

Lopussa kaikki saivat vielä vuorotellen kertoa, mitä olivat saaneet tai oppineet seminaarista ja kertoa lisää omia ajatuksiaan aihepiiristä.

Share