Tietoa Sosiaalifoorumista

20. Suomen sosiaalifoorumi -tapahtuma järjestetään tänä vuonna la-su 2.-3.9.2023 Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto Arbiksella.

Sosiaalifoorumi on alusta kansalaiskeskustelulle. Tapahtumaan on järjestämässä sisältöjä suuri joukko erilaisia kansalaisjärjestöjä, verkostoja, yhteiskunnallisia liikkeitä, ay-liikkeitä, kirkollisia ja kulttuurialan toimijoita.  Suomen sosiaalifoorumissa etsitään seminaarien, paneelikeskustelujen, työpajojen, teatterin, valokuvataiteen ja musiikin voimalla inhimillisiä vaihtoehtoja vallitsevalle uusliberalistiselle politiikalle sekä ratkaisuehdotuksia Suomen ja maailman ongelmiin.

Sosiaalifoorumin tapahtumiin, seminaareihin ja työpajoihin on vapaa pääsy  ja tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

Tervetuloa mukaan ja tervetuloa tekemään itse tapahtumaa.  Järjestä seminaari -yläpalkin kautta löytyy lisätietoja niille, jotka haluavat tuoda sisältöjä tapahtumiin ja osallistua sen yleislinjan suunnitteluun.

Kansalaisjärjestöjen kirjoa. Kuva: Timo Korhonen

Mikä on Sosiaalifoorumi?

Sosiaalifoorumi ei ole itsenäinen organisaatio, vaan erilaisten kansalaisliikkeiden yhteistyön tulos.  Se toimii alustana ja avoimena tilana, jonne tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan kannattajat voivat tuoda näkemyksiään laajempaan keskusteluun. Erilaisten mielipiteiden ja taustaryhmien kirjo on laaja. Suomen sosiaalifoorumi noudattaa Maailman sosiaalifoorumin periaatteita.

Suomen sosiaalifoorumi on osa kansainvälistä sosiaalifoorumien verkostoa, joka koostuu alueellisista ja temaattisista sosiaalifoorumeista. Foorumeista merkittävin on Maailman sosiaalifoorumi (World Social Forum, WSF), joka on kasvanut globaalin kansalaisyhteiskunnan ehkä tärkeimmäksi keskusteluareenaksi. Maailman sosiaalifoorumit ovat koonneet yhteen parhaimmillaan reilusti yli 100 000 osanottajaa.

Suomen sosiaalifoorumissa tuodaan esiin monia, joissain tapauksissa täysin päinvastaisiakin näkökulmia nykymaailmaan. Tapahtumaa järjestävien tahojen yhdistävänä tekijänä on usko oikeudenmukaisempaan, demokraattisempaan ja tasa-arvoisempaan maailmaan. Sosiaalifoorumin tarkoituksena on tuoda tärkeitä aiheita julkiseen keskusteluun, antaa erilaisille näkemyksille mahdollisuus rakentavaan vuoropuheluun sekä edesauttaa toimijoiden välistä yhteistyötä.

Miten käytännössä?

Suomen sosiaalifoorumi on perinteisesti nauttinut ulkoasiainministeriön kansalaisjärjestöille suunnattua viestintä ja kehityskasvatus -määrärahaa, mutta on keväästä 2016 lähtien ollut täysin ilman valtionrahoitusta Sipilän hallituksen tekemien leikkausten vuoksi. Niinpä Sosiaalifoorumi on kansalaisjärjestöjen, ryhmien, liikkeiden ja kirkollisten toimijoiden yhteinen voimannäyte, kun ne yhdessä keräävät rahoituksen ja tilat tapahtumalle pääasiassa vapaaehtoisten voimin.

Suomen sosiaalifoorumia suunnitellaan yleiskokouksissa, joihin kaikilla kiinnostuneilla on vapaa pääsy. Tapahtumaa varten kootaan ohjausryhmä (mm. teemakokonaisuuksien vastaavat, tiedotustyö, tilojen ja rahoituksen etsintä, taloudenseuranta, palautteen keräys) ja palkataan mahdollisuuksien mukaan osa-aikainen viestintä- ja/tai tapahtumakoordinaattori. 1-2 vuoden välein vaihtuvan tilijärjestön avulla huolehditaan rahaliikenteestä sekä työnantajan tehtävistä ja työnantajavelvoitteista. Ohjausryhmä ja tilijärjestö varmistavat, että Suomen sosiaalifoorumi ikään kuin kutsutaan koolle, kun taas itse sisällöt nousevat Sosiaalifoorumissa osatapahtumia järjestäviltä kansalaisjärjestöiltä ja liikkeiltä.

Vuonna 2023 Suomen sosiaalifoorumin tilijärjestö on Suomen YK-liitto.

Yhteystiedot: elina.vainikainen@vasemmistofoorumi.fi

Share