Elokuvat

21.4. klo 16  Siirretyt-elokuvafestivaalin satoa Luokka 35, 3.krs
Siemenpuu-säätiö järjesti syksyllä 2011 Siirretyt-elokuvafestivaalin. Siemenpuu-säätiö on valinnut muutamia festivaalilla näytettyjä elokuvia esitettäväksi Sosiaalifoorumissa. Elokuvien jälkeen keskustelua vetämässä Siemenpuun aktiivit.

PETROPOLIS: AERIAL PERSPECTIVES OF THE ALBERTA TAR SANDS
(Kanada 2009, kesto 43′, ohjaaja Peter Mettler, tuottaja Greenpeace)
Kanadan öljyhiekat muodostavat Englannin kokoisen öljyvarannon. Bitumi-raakaöljyn erottaminen erämaan alta vaatiimassiivista teollista voimaa, jolla on pitkälle ulottuvat vaikutukset maahan, ilmaan, veteen ja ilmastoon, joiden vaikutuksen laajuuden voi ymmärtää vain korkealta lintuperspektiivistä. Kuvan ja äänen hypnoottisella lennolla katsoja näkee maailman, jossa polttoaineen voima on ylivoimainen. Maailman ilman ihmisarvoa.

QUEL SOUVENIR – THE CHAD CAMEROON OIL PIPELINE
(Kamerun ja Tšad 2011, kesto 55′, ohjaaja Danya Abt, tuottaja RELUFA Network Fighting Hunger in Cameroon)
Tšadin öljykentiltä Kamerunin rannikolle vievä 600 kilometriä pitkä öljyputki on ollut Saharan eteläpuolisen Afrikan laajin investointi. “Miksi me olemme näin köyhiä, jos maa on niin rikas?” kysytään putken varrella olevissa kylissä. Öljyputkihankkeen myötä dokumentti seuraa myös laajemmassa asiayhteydessä öljyyn liittyvää riistoa Afrikassa.

Su 22.4 klo 11 Siirretyt-elokuvafestivaalin satoa, luokka 12, 1.krs.
RIVERS FOR LIFE
(Thaimaa 2004, kesto 15′, tuottaja Intgernational Rivers)
Marraskuussa 2003 yli 300 ihmistä 62 maasta kerääntyi Rasi Salai’hin Thaimaahan Rivers for Life -tapaamiseen. Viiden päivän ajan ruohonjuuritason aktivistit, patojen rakentamisesta kärsineet ihmiset ja kansalaisjärjestötjen edustajat jakoivat kokemuksiaan ja kehittelivät uusia strategioita patojen vastaisissa kamppailuissa. Tämä on heidän tarinansa.

RISKY BISNES
(Laos 2009, kesto 9′, ohjaaja Sonja Willems, tuottaja BankTrack ja International Rivers)
Dokumentti kuvaa kyläläisten äänellä, kuinka Laosin suurin ja kiistellyin vesivoimahanke Nam Theun 2 vaikuttaa paikallisyhteisöjen jokapäiväiseen elämään.

STILL WATERS, DEEP TROUBLE
(Laos 2009, kesto 10′, ohjaaja Sonja Willems, tuottaja BankTrack ja International Rivers)
Kansainvälisten rahoituslaitosten mahdollistama Theun-Hinbounin pato tuottaa energiaa vientiin, mutta sen aiheuttamien ympäristönmuutosten hinta jää paikallisten kärsittäväksi. Padon laajennusprojekti uhkaa yli 50 000 ihmisen elinympäristöä.

VICTIMS OF OUR RICHES
(Guinea ja Mali 2007, kesto 58′, ohjaaja Kal Touré, tuotanto Bandung Productions)
Afrikan kolmanneksi suurimmasta kullantuottajamaasta ja maailma köyhimpiin kuuluvasta Malista siirtolaisiksi lähteneet miehet ovat investoineet perheensä säästöt matkoihinsa, joilla heidän elämänsä joutuu vaaraan. Nämä miehet työskentelevät ankarasti pienellä palkalla ja laittomasti voidakseen ruokkia perheensä. Matkalla melkein kuolleet ja taas karkoitetut palaavat yhä uudestaan. Heille ei ole näköpiirissä muuta tietä irti köyhyydestä. Dokumentti kysyy tapoja ratkaista epätoivoinen tilanne osoittaen sanansa Afrikan intellektuelleille, Europpan taloustutkijoille, sosiaalifoorumeiden osallistujille. Siirtolaisten tarinat ja mielipiteiden kollaasi välittyvät katsojalle katsauksena yhteen aikamme kivuliaimmista kysymyksistä.

22.4. klo 13   Gdeim Izik, Länsi-Sahara, Arabikevään ensimmäinen kipinä -dokumenttielokuva, luokka 42, 4.kerros
Joidenkin lähteiden mukaan arabikevät käynnistyi itse asiassa nimenomaan länsisaharalaisten protestileirillä Marokon miehitysvaltaa vastaan Gdeim Izikissä loka-marraskuussa 2010. Yhteenotot alueella jatkuivat muun muassa jalkapallo-ottelun yhteydessä Dahklassa helmikuussa 2011. Ihmisoikeustilanne alueella on edelleen hyvin vakava. Dokumenttielokuva kertaa uutispimentoon jääneen kansannousun tapahtumat.
Järj. Rauhanpuolustajat.

Quien dijo miedo –elokuva

Julkaistu: maaliskuu 22, 2011  | Kirjoittanut: admin

Lauantai klo 18, luokka 22
”Kuka sanoi pelko / Who is afraid” -elokuva, englanninkieliset tekstitykset.
Järjestäjänä Suomen Rauhanliitto YK-yhdistys ry.

Share