Hyvää fiilistä ja tekemisen iloa
Suomen sosiaalifoorumi ei tapahtuisi ilman merkittävää vapaaehtoispanosta. Tapahtuman henki ja yhteiskunnallinen sisältö vetää monia osallistumaan aina uudelleen.
Vuosi toisensa jälkeen noin kolmisenkymmentä vapaaehtoisia osallistuu Suomen jokakeväisen sosiaalifoorumin pyörittämiseen.
”Vapaaehtoisten ja järjestöjen työpanoksella on aivan valtavan suuri merkitys, sillä eihän meitä palkattuja työntekijöitä ole kuin kolme. Kaikki muu tehdään vapaaehtoisvoimin”, kertoo foorumin hankekoordinaattori Janne Lemettinen.
Suurin osa vapaaehtoisista on opiskelijoita, mutta myös myös vanhemmista ikäluokista löytyy osallistujia. Moni kerran vapaaehtoisena toiminut osallistuu mielellään uudestaan.
”Jos on kerran osallistunut, osallistuu suurella todennäköisyydellä seuraavankin kerran. Monelle ensikertalaiselle kokemus on elämys”, kertoo toista kertaa foorumin taustajoukkoihin osallistuva Pirjo Kerminen.
Myös kolmatta kertaa osallistuvan Merja Kiiskisen on vapaaehtoistyö saanut koukkuunsa.
”Itselle se on tuonut valtavasti hyvää fiilistä. Saan hyvän mielen siitä, että teen mielestäni tärkeitä asioita mukavien ihmisten kanssa, enkä esimerkiksi siitä, että käyn kaupasta ostamassa jotain uutta. Ehkä mussa on joku geenivirhe”, hän nauraa.
Liian paljon näkemistä ja kuultavaa
Mielenkiintoisten keskustelujen päällekkäisyys ja siitä syntyvä valinnanvaikeus ovat Kiiskisen mielestä foorumilla vierailevan suurimpia haasteita.
”Vapaaehtoistyö ikään kuin vapauttaa tästä taakasta”, hän nauraa. ”Itse työssä haasteellisinta on ehkäpä aikatauluissa pysyminen. Usein loppua kohden yhä mielenkiintoisemmaksi käyvää keskustelua on vaikea lopettaa”, hän jatkaa.
Kellekään vapaaehtoistyön sovittaminen muuhun arkeen ei ole ollut hankalaa.
”Tietysti välillä on kiire, mutta koska osallistuminen on niin hauskaa, ovat haasteetkin oikeastaan vähän kuin aallonharjalla ratsastaisi”, väitöskirjaa valmisteleva Kiiskinen sanoo. Lisäksi Kiiskisen päätyö ja vapaaehtoistyö tukevat toinen toisiaan, sillä väitöksessään hän tutkii alkuperäiskansoja.
”Usein olen päässyt tapaamaan toimijoita ja kuuntelemaan keskusteluja myös näistä aiheista.”
Kermiselle Sosiaalifoorumin anti on ollut tervetullut tuulahdus tuoreita näkökulmia.
”Minulle tämä on ollut tietynlainen henkireikä hyvin yksipuolisessa informaatiovirrassa. Foorumilla on toisenlaisia vaihtoehtonäkemyksiä esillä, jotka eivät näissä valtamedioissa pääse esille”, hän kertoo.
Hankekoordinaattori Lemettinen kertoo, että Sosiaalifoorumin järjestäjät haluavat tarjota vapaaehtoisille mahdollisuuden osallistua koko tapahtumaan tavallista intensiivisemmin.
”Tänä vuonna vapaaehtoisia koulutetaan myös käyttämään seminaareissa osallistavia menetelmiä”, Lemettinen kertoo.
Artikkeli on ilmestynyt Suomen sosiaalifoorumi 2015 -lehdessä.