Sosiaalifoorumi tarjoaa vaihtoehtoisen aktiivimallin: se on kansalaistoiminta!

Tiedote 9.4.2018

Suomen sosiaalifoorumi -tapahtuman (21.-22.4.) ohjelma on julkaistu ja mukana on lähes sata kansalaisjärjestöä, -liikettä ja muuta toimijaa. Moniäänisessä ohjelmassa puhuttavat muun muassa fasismin ja rasismin nousu ja niiden vastainen toiminta, kapitalismin kritiikki ja vaihtoehdot, ympäristöahdistus, sosiaaliturvan ja eriarvoistumisen haasteet sekä kapeneva demokratia ja toimintatila. Tänä vuonna Sosiaalifoorumi palaa perinteiseen sijaintiinsa Töölöön Helsingin ruotsinkieliselle työväenopisto Arbikselle kahden ympäri kaupunkia hajautetun tapahtuman jälkeen.

Viikonlopun ohjelmatarjonta on jaettu viiteen toisiaan täydentävään teemaan: Katoava vapaus eli kuinka demokratia vallataan takaisin?, Systeemikriisi!, Kahden kerroksen väkeä, Erilaisen pelosta luottamuksen ja rauhan rakentamiseen sekä Epäreilu peli vai sosiaalinen hyvinvointi?

Tämän vuoden tapahtumissa näkyvät vahvasti toivo ja toimijuus: vahvistamalla mahdollisia tulevaisuuskuvia saamme motivaatiota toimia ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Tulevaisuus ei vain tapahdu. Tähän kannustaa myös Sosiaalifoorumin hashtag #aktivoidu.

Systeemikriisi-teemassa käännetään katse järjestelmätasolle ja tutkitaan vaihtoehtoisia yhteiskunta- ja talousjärjestelmiä. Toisaalta esimerkiksi ilmastonmuutoksena ilmenevää kriisiä tarkastellaan myös ruohonjuuritason uudesta järjestäytymisestä ja kestävistä elämäntavoista käsin. Erilaisen pelkoon etsitään vastauksia yhteistyöstä antirasistisessa toiminnassa ja tarkastelemalla äärioikeiston muuttuneita muotoja, unohtamatta militarisoitumista ja ydinaseita vastustavaa rauhanliikettä. Kahden kerroksen väkeä -teemassa tutustutaan solidaarisiin talousjärjestelmiin, joiden asiantuntijoita saapuu monista eri maista. Lisäksi teemassa käsitellään työllisyyttä moninaisista näkökulmista kehittyvien maiden työoloista tekoälyyn sekä maahanmuuttajien työllistymisvaikeuksiin ja kahden kulttuurin keskellä elävien ihmisten arkeen. Demokratian tilaa tarkastellaan erityisesti median, sosiaalisen median ja toimittajan roolin kautta. Osallistavaa demokratiaa ja toimintamuotoja etsitään esimerkiksi paikallisvaluutoista ja sorrettujen pedagogiikasta. Toisaalta arvioidaan kriittisesti myös Sosiaalifoorumi-liikkeen demokraattisuutta ja tulevaisuutta. Epäreilu peli on osattomuuden kokemuksia, toimeentulon ongelmia, sote-sotkua ja eriarvoistavaa sosiaalipolitiikkaa, ja teemassa pohditaan muun muassa tulevaisuuden sosiaali- ja perusturvaa sekä yksilön asemaa eriarvoistuvassa maailmassa.

Sosiaalifoorumiin saapuu tänä vuonna myös useita kansainvälisiä vieraita! Esimerkiksi Mohamed Sulaiman Labat on aktivisti-taiteilija Länsi-Saharan pakolaisleiriltä sekä MOTIF Art Studio & Workshopin perustaja. Intialainen dokumenttielokuvaohjaaja Rahul Jain on puolestaan tehnyt kansainvälisesti palkitun elokuvan Machines. Lisäksi mukana ovat muun muassa kansainvälisesti tunnettu yhteiskuntatieteilijä Marcello Musto ja Mississippiin perustetun Cooperation Jacksonin yhteisökoordinaattori brandon king.

Katso koko ohjelma: https://sosiaalifoorumi.fi/ohjelma-2018/

 

Lisätietoja:
Tapahtumakoordinaattori
Liisa Uimonen
050 5118 041
liisa.uimonen@kansalaisfoorumi.fi

Mikä Sosiaalifoorumi?

Sosiaalifoorumi kokoaa yhteen erilaiset yhteiskunnalliset liikkeet ja verkostot ja herättää keskustelua ajankohtaisista globaaleista sekä paikallisista yhteiskunnallisista aiheista. Suomen sosiaalifoorumi on osa maailmanlaajuista Sosiaalifoorumi -liikettä ja noudattaa Maailman sosiaalifoorumin periaatteita. Viikonlopun ohjelma koostuu seminaareista, työpajoista, elokuvanäytöksistä ja peleistä. Tapahtuma järjestetään suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja Suomen sosiaalifoorumista:
www.sosiaalifoorumi.fi
www.facebook.com/sosiaalifoorumi
Twitter: @Sosiaalifoorum1
Instagram: @sosiaalifoorumi

Kansalaistoiminta ratkaisee!
#aktivoidu #ssf2018 #sosiaalifoorumi
Toisenlainen maailma on mahdollinen!

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *