Sosiaalifoorumi järjestetään verkossa 28.8.-30.8.2020

Suomen sosiaalifoorumi järjestetään tänä vuonna verkossa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Jo aiemmin oman osatapahtumansa ilmoittaneisiin järjestöihin ollaan oltu yhteydessä sähköpostitse, ja kannustamme kuittaamaan mahdollisen osallistumisen niin nopeasti kuin suinkin. Myös uusia tapahtumia voi edelleen ilmoittaa koordinaattorille, tainapetrell (at) gmail.com.

Tiedotamme tapahtumasta lisää heti tarkemman ohjelman varmistuttua. 

Share

Suomen sosiaalifoorumi pidetään 29.-30.8.2020

Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi huhtikuun lopulla pidettäväksi suunniteltu Suomen sosiaalifoorumi siirretään elokuun loppuun, 29.-30.8.2020 viikonlopulle.

Jo ilmoittautuneille osatapahtumajärjestäjille tiedotetaan asiasta ja sovitaan erikseen, kuinka ohjelmailmoittautumisen kanssa toimitaan. Sosiaalifoorumin järjestäjien toive on, että mahdollisimman suuri osa foorumiin suunnitellusta ohjelmasta voidaan toteuttaa myös elokuussa.

Foorumin kokoontumisen siirtämisestä johtuen täydentävä ilmoittautuminen foorumiin on mahdollista myöhemmin keväällä. Tästä tiedotetaan erikseen, kun ilmoittautumisen yksityiskohdat ovat selvillä.

Sosiaalifoorumin mottona on Toisenlainen maailma on mahdollinen. Maailma näyttää koronaviruksen ja talouskriisin oloissa välttämättä erilaiselta kuin ennen. Aktiivisen kansalaisyhteiskunnan rooli on nyt ratkaiseva.

Seuraava Sosiaalifoorumin yleiskokous järjestetään 1.4. Kutsu yleiskokoukseen löytyy tämän linkin takaa.

Share

Sosiaalifoorumi 2019 alkaa lauantaina!

18. Suomen sosiaalifoorumi järjestetään tulevana viikonloppuna 4.-5.5.2019 työväenopisto Arbiksella. Sosiaalifoorumi toimii alustana kansalaiskeskustelulle ja sinne järjestää tilaisuuksia joukko erilaisia kansalaisjärjestöjä, verkostoja, yhteiskunnallisia liikkeitä, ay-liikkeitä sekä kirkollisia ja kulttuurialan toimijoita. Sosiaalifoorumiin on vapaa pääsy ja sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva tapahtuma on säilyttänyt asemansa merkittävänä yhteiskunnallisten liikkeiden kohtaamisen areenana ja keskustelun edistäjänä.

– Suomen sosiaalifoorumi on ylpeästi osa kansainvälistä verkostoa, joka on tehnyt työtä oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta jo lähes 20 vuotta. Sosiaalifoorumi on alusta, jolle sisällön antavat tapahtuman ohjelman luovat järjestöt ja liikkeet. Esillä on tänä vuonna erittäin ajankohtaisia ja tärkeitä kysymyksiä esimerkiksi Pohjois-Afrikan naisten asemasta, sosiaaliturvasta, rauhanliikkeen ja ympäristöliikkeen yhteistyöstä ja kurdien asemasta Turkin hallinnon alaisuudessa. Kiinnostavuutta lisää entisestään niiden ajoittuminen poliittisesti herkkään hetkeen, toteaa Sosiaalifoorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Heikki Ketoharju.

Suomen sosiaalifoorumin pääteema on tänä vuonna Polkuja järjestelmien muutokseen. Teema kuvaa valintoja, joita joudumme yhteisöinä tekemään edessämme haarautuvien vaihtoehtojen välillä. Aikaamme määrittävät poliittinen epävarmuus esimerkiksi sosiaaliturvan tai vanhustenhoidon muutoksissa ja kriisit ilmastonmuutoksesta autoritarismin nousuun. Sosiaalifoorumi antaakin atomisoituneille ja toisistaan irrallaan toimiville mahdollisuuden nähdä yhteydet kamppailujensa välillä.

– Ongelmat ovat yhteisiä, joten niin ovat myös ratkaisut. Sosiaalifoorumin voima perustuu solidaarisuuteen, jonka se kykenee ympärillään synnyttämään. Edellisen hallituskauden aikana Sosiaalifoorumi menetti leikkausten vuoksi valtionrahoituksensa, joten sen jatkuminen on perustunut täysin kansalaisjärjestöjen, ryhmien, liikkeiden ja kirkollisten toimijoiden yhteishenkeen. Se on itsessään solidaarisuuden voimannäyte, vahvistaa Ketoharju.

Pääteema jakautuu viiteen osioon, jotka käsittelevät mm. ympäristöoikeudenmukaisuutta, työelämää ja vähemmistökulttuureja. Ajankohtaisissa paneeleissa käydään läpi sosiaaliturvaa, sote-uudistusta, perustuloa ja EU:n Green New Dealia alojen tärkeimpien asiantuntijoiden johdolla. Kansainvälisen ulottuvuutensa vuoksi tärkeä osa tämänkin vuoden Sosiaalifoorumia ovat kansainväliset vieraat. Paikalle saapuvatkin mm. kurdikysymyksen ratkaisuista luennoiva sosiologi-kirjailija ja sananvapausjärjestö PEN:in kunniajäsen İsmail Beşikçi, Brasilian poliittisesta tilanteesta kertova Amazonian keräilijäväestön kattojärjestön CNS:n puheenjohtaja Joaquim Belo sekä tunisialais-italialainen naisoikeusaktivisti ja organisoija Sodfa Daaji.

Katso Sosiaalifoorumin koko ohjelma

Lataa ohjelmaesite tästä


Lisätietoa, materiaalit ja haastattelupyynnöt:

Joel Aaltonen
Viestintäkoordinaattori / Sosiaalifoorumi
tiedotus@sosiaalifoorumi.fi
+358503207248

Seuraa Suomen sosiaalifoorumia sosiaalisessa mediassa:

www.sosiaalifoorumi.fi
www.facebook.com/sosiaalifoorumi
twitter.com/sosiaalifoorum1
www.instagram.com/sosiaalifoorumi

Share

SSF yleiskokous 1.6. klo 17.30 Kansalaisfoorumin järjestötilassa

Tervetuloa Sosiaalifoorumin kevätkauden viimeiseen yleiskokoukseen!
Aika: to 1.6.2017 klo 17.30
Paikka: Kansalaisfoorumin järjestötila, Käenkuja 1A, Helsinki

Asialistalla:

1. Nettisivujen uudistaminen
2. Tilat 2018 Sosiaalifoorumille
3. Sosiaalifoorumin vuosikello
4. Valmistelut syksyllä (valmisteluryhmä, tiedotus, järjestöjen aktivointi, tilat, rahoitushaku ja -keräys, fasilitointikoulutukset)
5. Syyskauden ensimmäinen yleiskokous

Yleiskokous facebookissa.

Share

SSF yleiskokous 27.4. klo 17.30 Seurakuntien talolla

Tervetuloa Suomen sosiaalifoorumin yleiskokoukseen!
Aika: torstai 27.4. klo 17.30
Paikka: Seurakuntien talo, huone Silvennoinen, 4. krs

Asialistalla:

1. Sosiaalifoorumin 1.4. saama palaute (Palautetta kerätään 19.4. asti täällä)
2. Nettisivujen uudistaminen
3. Kohti seuraavaa Sosiaalifoorumia:
– alustava ajankohta
– valmistelut syksyllä, kuten SSF:n tunnettuuden kasvattaminen, järjestöjen ja muiden toimijoiden herättely Sosiaalifoorumiin, ohjausryhmän perustamisen valmistelu, ym.
4. Seuraava yleiskokous

Yleikokous facebookissa.

Share
Sosiaalifoorumi 2017

Anna palautetta vuoden 2017 Sosiaalifoorumista 19.4. mennessä!

Kiitos osallistumisesta Suomen sosiaalifoorumiin 2017! Kerro meille, mitä pidit! Toivoisimme palautetta tapahtumasta ja sen käytännön järjestelyistä. Näin autat meitä tekemään asiat seuraavalla kerralla vielä paremmin.

Vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Mielipiteesi on arvokas – tehdään yhdessä tulevista Sosiaalifoorumeista entistäkin vaikuttavampia! Annathan palautteesi 19.4.2017 mennessä.

Terveisin, Suomen sosiaalifoorumin 2017 ohjausryhmä

Palautelomakeelle

Share

Tiedote: Sosiaalifoorumi kokosi jälleen 700 kävijää etsimään rohkeita ratkaisuja Helsingin Kalliossa

Suomen sosiaalifoorumissa puhutti ympäristöliikkeen ja aktivismin tulevaisuus, naisen asema työelämässä sekä yleiset työelämän ja työnjaon muutokset, kriittinen medialukutaidon välttämättömyys, uskontojen välisen yhteistyön keskeinen rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa, SOTEn ja vapaakauppasopimusten asettamat uhat yhdenvertaisuudelle ja demokratialle, Migrin turvapaikanhakijoiden raaka kohtelu ja rasismi sekä tavallisten ihmisten todelliset mahdollisuudet järjestäytyä haastamaan yhteiskuntamme epäkohtia kuten kaivosyhtiöitä. Sosiaalifoorumi kokosi noin 700 tapahtumakävijää 39 tapahtumaan.

Sosiaalifoorumi järjestettiin nyt toistamiseen pop up -muotoisena, tällä kertaa keskittyen enemmän Kallion alueelle. Tavanomaisesta poikkeavat kokoontumispaikat, kuten kahvilat, baarit ja Kallion kirjasto sopivat erityisen hyvin tapahtumaan, sillä ne tuovat keskustelut myös helpommin lähestyttäviksi uudelle yleisölle.

Sosiaalifoorumin ohjausryhmä 2017 kiittää myös lukuisia järjestöjä, liittoja ja muita tahoja, jotka tekivät tapahtumasta mahdollisen rahallisella tuellaan sekä tarjoamalla tapahtumatiloja. Kansalaisyhteiskunnan yhteinen ponnistus osoitti, että Sosiaalifoorumi on edelleen tärkeä areena, joka antaa uskon siihen, että toisenlainen maailma on mahdollinen!

Sosiaalifoorumi Kallion kirjasto 2017

”Asukkaiden vai yhtiöiden sote?”, kysyttiin Kallion kirjastossa.

Share

Tiedote: Sosiaalifoorumi kokoaa yhteiskunnalliset kamppailut Kallioon 1.4. – irakilaisten ja afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden mielenosoitus näkyvästi esillä

Lauantaina 1.4. järjestettävän Sosiaalifoorumin aiheissa näkyvät tämän hetken polttavimmat ongelmat, kuten ilmastokriisi, rasismin normalisoituminen sekä työelämän eriarvoisuus. Keskustelun herättämisen lisäksi tänä vuonna keskitytään ratkaisujen etsimiseen. Tapahtumissa tuodaan esille tuoreita aloitteita, kansalaisliikkeitä ja dialogia. Lisäksi Sosiaalifoorumissa puhuttaa Rautatientorilla useita viikkoja jatkunut Oikeus elää -mielenosoitus.

Oikeus elää -mielenosoitukseen kytkeytyy useita aikamme kipukohtia, jotka ovat myös tämän vuoden Sosiaalifoorumissa esillä: epäinhimilliseksi kiristynyt turvapaikkapolitiikka, kärjistynyt keskusteluilmapiiri sekä normalisoitunut rasismi, joka on jo eskaloitunut väkivallaksi. “Irakilaiset ja afganistanilaiset taistelevat oikeudestaan ihmisoikeuksiin ja elämään vaatien Migriä ja hallitusta toimimaan oikeusvaltion vaatimalla tavalla. Samalla he ovat paljastaneet vakavia ongelmia yhteiskuntamme käytänteissä ja herättäneet keskustelua maamme nykytilasta ja tasa-arvoisen oikeusvaltion tulevaisuudesta”,  toteaa Riikka Theresa Innanen Oikeus elää -mielenosoituksesta.

Avajaistilaisuus pidetään klo 10 Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimistossa (Siltasaarenkatu 4). Oikeus elää -mielenosoituksen Haider Hadin ja Sadiq Bahroozin sekä tutkija Erna Bodströmin lisäksi puhumassa ovat JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sekä United Planet Faith and Science Initiativen Stuart Scott Tilaisuuden juontaa Marissa Varmavuori. Avajaisten jälkeen ohjelma jatkuu klo 19 saakka viiden eri teeman alla:

Oikeudenmukaisuutta rajallisella maapallolla -teematalossa muun muassa etsitään vastauksia ympäristökriisiin toisaalta uskontojen mahdollisuuksista yhdistää ihmisiä ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavan ilmastokriisin edessä (Seurakuntien talo, Kolmas linja 22B klo 12), ja toisaalta nk. ylikulutuspäivän siirtämisestä historiaan (Siemenpuu, Lintulahdenkatu 10 klo 14 ruotsiksi, klo 16 suomeksi).

Media ja manipulointi -teemassa keskustellaan esimerkiksi median roolista kärjistyneessä julkisessa keskustelussa Aito media uhattuna -tapahtumassa (Seurakuntien talo, klo 16). Lisäksi Oikeutta eläimille -yhdistys tuo Sosiaalifoorumiin virtuaalitodellisuuselokuvan, joka on kuvattu suomalaisilla eläintiloilla. Videota voit pistäytyä katsomaan milloin vain klo 14-18 (Seurakuntien talo).

Talouden ylivallasta todelliseen demokratiaan -teemassa puhuttavat muun muassa veroparatiisit ja vapaakauppasopimukset sekä julkiset hankinnat (Rakennusliitto, klo 13 sekä Kolo, Pengerkatu 9, klo 15:30). Ratkaisuja työllisyyden lisäämiseen työtä jakamalla etsitään Kepassa klo 12 (Elimäenkatu 25-27). Talousjärjestelmän ongelmakohtiin rahajärjestelmän kautta paneudutaan Oivassa (Porthaninkatu 5) klo 14 ja keskustelu jatkuu klo 16 Lähiradion taajuudella 100,3 MHz.

Yhdessä!-teematalo tarjoaa mielenkiintoista ohjelmaa muun muassa Lähiradion taajuudella 100,3 MHz klo 17, kun ohjelmassa on dramatisoitu Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätösten lukeminen ja keskustelua päätöksistä. Myös keskustelua herättänyt Kiehumispiste-dokumentti näytetään osana Sosiaalifoorumia (Seurakuntien talo klo 14).

Yhdenvertaisuutta! -teemassa tänä vuonna puhuttaa SOTE: Miten sote hoitaa hoivan (Bergga, Viides linja 14 klo 12), entäpä onko kyseessä asukkaiden vai yhtiöiden SOTE (Kallion kirjasto, Viides linja 11 klo 15:30)? Lisäksi keskusteluja käydään muun muassa kokemusasiantuntijuudesta sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä ikäsyrjinnästä työelämässä.

Katso koko ohjelma ja tapahtumapaikat www.sosiaalifoorumi.fi/ohjelma

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/400549436970494/

Suomen sosiaalifoorumi on osa kansainvälistä sosiaalifoorumi-liikettä. Kerran vuodessa se kokoaa yhteen erilaiset yhteiskunnalliset liikkeet ja verkostot ja herättää keskustelua ajankohtaisista globaaleista ja paikallisista yhteiskunnallisista aiheista. Vuosina 2017-2018 sosiaalifoorumin tilijärjestönä toimii Kansalaisfoorumi.

Lisätietoja:

Iina Heikkilä, tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori: iina.heikkila(a)kansalaisfoorumi.fi, p. 040 7389885

Liisa Uimonen, Sosiaalifoorumin ohjausryhmän toinen puheenjohtaja: liisa.uimonen(a)maanystavat.fi, p. 0505118041

Share

Sosiaalifoorumin maistuvin lounas Omasta maasta!

omamaalogoSosiaalifoorumin virallisena ruokapaikkana toimii Oma maa (Kaarlenkatu 15). Tapahtuman kunniaksi  Oma maa -ruokaosuuskunta avaa lounaskahvilansa myös lauantaina 1.4. Tervetuloa syömään kumppanuudella tehtyä vegaanista lähiluomuruokaa!

Kahvila on lauantaina auki klo 11-18. Lounaan hinta on Sosiaalifoorumin ajan vain 9e ja sitä on saatavilla niin pitkään, kun ruokaa vain riittää. Lounaan lisäksi tarjolla on pientä suolaista ja makeaa purtavaa sekä kahvia ja teetä.

Lounaslista varmistuu pian, ja se päivitetään Facebook-tapahtumaan tänne.

Oma Maa on ekologiseen omavaraisuuteen tähtäävä, kumppanuusmaatalouden idealla toimiva ruokaosuuskunta. Kumppanuustilamme on Lassilan luomutila Tuusulassa ja tuottamaamme ruokaa jaetaan tilan lisäksi kahvilassamme Kalliossa. Liittymällä jäseneksi sinusta tulee yksi osuuskunnan omistajista. Jäsenenä voit tilata osuuskunnan tuottamaa vegaanista lähiluomuruokaa viikoittaisen satokassin muodossa sekä osallistua halutessasi ruoan kasvattamiseen ja muuhun kumppanuustoimintaan. Tule maistamaan pääosin itse tuottamistamme raaka-aineista valmistamaamme ruokaa kahvilaan ja kysy lisää toiminnastamme!

Share
1 2 3 10