Blogi: Repaleista rintamaksi

Sosiaalifoorumi keräsi taas tänä keväänä innokkaita ihmisiä yhteen Arbikselle toisenlaisen maailman puolesta. Nyt kun tapahtumasta on jo kulunut jonkin aikaa, lienee paikallaan nostaa muutama tehdessä mieleen juolahtanut ajatus. Sosiaalifoorumi ei ole pelkkä yksittäinen tapahtuma, vaan koko vuoden kestävä prosessi. Myös seuraavat pohdinnat ovat muotoutuneet vuoden mittaan, valmisteluja tehtäessä.

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että alkuperäistä Maailman sosiaalifoorumin peruskirjaa lukuun ottamatta Sosiaalifoorumilla ei ole omia selkeitä tavoitteita. Taustamme on globalisaation ja uusliberalismin vastaisessa liikehdinnässä, kuten Maailman talousfoorumin vastaisissa mielenosoituksissa vuosituhannen vaihteessa. Motto summaa asian: toisenlainen maailma on mahdollinen! Vaihtoehdottomaan käsitykseen siitä, mitä on “kehitys” tai kuka maailmaa saa hallita, ei tarvitse mukautua.

Kaikki Sosiaalifoorumiin osallistuvat järjestöt eivät ehkä tule katsoneeksi niin tarkasti peruskirjaa tai pohtineeksi, mikä heidän oma suhteensa on siinä esitettyihin ajatuksiin. Silti peruskirjan linjaukset näkyvät monissa aihevalinnoissa ja osallistuvissa järjestöissä.

Liikehdinnän puolesta

Sosiaalifoorumi on ennen kaikkea alusta, tila ja lupa toimia ja tehdä. Kaikki Sosiaalifoorumin arvoja toteuttavat toimijat ovat tervetulleita, huolimatta esimerkiksi siitä, että eri tahojen näkemykset “toisenlaisesta maailmasta” voivat olla selvästikin ristiriitaiset. Ohjelma syntyy siitä, minkä Suomessa toimivat järjestöt, liikkeet ja verkostot näkevät tärkeiksi nostaa. Näin ollen Sosiaalifoorumi ei karsi muuta kuin sen arvojen kanssa selkeästi ristiriitaiset toimijat ulkopuolelle.

Sosiaalifoorumi ei ole liike itsessään, mutta silti se voi ottaa selkeän kannan liikehdinnän puolesta. Siksi tämänvuotisen foorumin otsikkona oli Kansalaistoiminta ratkaisee. Meitä Sosiaalifoorumin tekijöitä yhdisti käsitys siitä, että toisenlaisen maailman puolesta kannattaa ja tulee toimia.

On oikeastaan aika hullua, miten vähillä resursseilla tapahtuma kursittiin kokoon. Rahaa ei juuri ole, ja iso osa aktiiviporukastakin on muita kuin kokeneita järjestömyyriä. Olemme tapahtumaa tehdessämme miettineet paljon kansalaisyhteiskunnan tilan kapenemista ja sitä, miten useat poliittiset kriisit kietoutuvat yhteen: ympäristökriisi, taittuva talouslama, globaali pakolaiskriisi, äärioikeiston nousu, sosiaalisten oikeuksien kapeneminen, talouskuripolitiikka, veronkierto, demokratian kriisi ja hyökkäykset työntekijöiden oikeuksia vastaan.

Tukiranka kansalaisyhteiskunnalle

Sosiaalifoorumista keräämässämme palautteessa moni piti ohjelmaa hyvin ajankohtaisena, mutta jotkut pohtivat, voisiko Suomen sosiaalifoorumi vaikuttaa enemmän siihen, millaisia asioita ohjelmassa käsiteltäisiin. Onko ohjelma liian hajanainen, vai ennemminkin monimuotoinen? Miten saada mukaan esimerkiksi feministiset näkökulmat tai työttömyyttä koskevat kysymykset? Oliko globaali ympäristön kriittinen tila liian vähällä huomiolla?

Nämä kaikki ovat hyviä huomioita, ja itse asiassa keskustelimme niistä monista pitkin talvea yleiskokouksissa. Ideat kuitenkin pitäisi myös vielä käytäntöön, ja se tarvitsee tekijänsä. Toivottavasti ensi vuoden Sosiaalifoorumissa myös nämä näkökulmat nousevat paremmin esiin. Tervetulleita ovat myös hyvät ehdotukset siitä, miten yleiskokouksissa tai vaikka palautteessa nousevia ideoita voitaisiin käytännössä edistää ja innostaa Sosiaalifoorumin osallistuvia ryhmiä niihin tarttumaan.

Olemme myös miettineet, mikä Sosiaalifoorumin merkitys on nykyään ja mitä se voisi saada aikaan. Olemme ehkä liian nuoria kysyäksemme, onko foorumi edelleen tarpeellinen: emme muista millainen se alun perin oli! On kiinnostava ristiriita, että Sosiaalifoorumi ei sano itse mitään osallistujiensa nimissä, mutta siihen osallistuvat liikkeet sanovat omat kantansa esiin vahvastikin. Toiset ajattelevat sen ärsyttävänä hajanaisuutena, mutta se on myös toiminnan liikkeellä ja elossa pitävä voima. Mielestämme on joka tapauksessa oltava jokin tapa yhdistää voimia ja koota toimintaa yhteen. Sosiaalifoorumi ei ole siinä huonoimmasta päästä.

Meistä tuntuu, että Sipilän hallituksen leikkaukset aiheuttivat lamaantumisen ja saivat osan kansalaisyhteiskunnasta shokkiin. Kun perinteiset järjestöt ovat kriisissä, Sosiaalifoorumi voi koota hajanaisetkin liikkeet ja järjestöjen repaleet yhteen: tarjota alustan yhteisrintaman rakentamiselle. On jokaisesta osallistuvasta järjestöstä ja ihmisestä kiinni, rakentuuko rintama. Sitä ei voi Sosiaalifoorumin aktiiviporukka päättää.

Kirjoittajat:

Heikki Ketoharju
ohjausryhmän puheenjohtaja

Liisa Uimonen
tapahtumakoordinaattori

 

(Ketoharju ja Uimonen osallistuivat aktiivisesti Sosiaalifoorumin 2018 suunnitteluun ja valmistelutyöhön vapaaehtoispohjalta elokuusta 2017 alkaen.)

 

P.S.
Suomen sosiaalifoorumin rento kesäpiknik tulee taas! Piknik on kaikille Sosiaalifoorumista kiinnostuneille avoin ja rento get-together ke 13.6. klo 17-20! Oma viltti & nyyttäriappeet messiin.

Share

Vapaaehtoisen tunnelmia Sosiaalifoorumissa

Aamu valkeni kolean sumuisena noustessani huonosti nukutun yön jälkeen sängystä. Sama koleus tuntui jatkuvan ihmisten katseissa ja olemuksessa matkalla metrolle. Tosin saattoihan olla, että sekoitin ulkoisen ja sisäisen todellisuuteni toisiinsa. Olin nimittäin matkalla Sosiaalifoorumiin – vapaaehtoisena! Minua nolotti ja pelotti. Olenhan keski-ikäinen täti-ihminen, joka oli menossa elämänsä ensimmäistä kertaa kansalaistoiminnan sydämeen nuorten joukkoon toimijaksi. Pelkäsin nolaavani itseni nuorten ja paikalle saapuvien ihmisten silmissä. Enkö opi, että olen jo melko vanha? Sitä paitsi olin lupautunut tehtävään, joka myös arvelutti minua: selviäisinkö?

Arbiksella minua odottivat hymyilevät kasvot. Niiden ilme ei värähtänyt milliäkään tädin ilmoittautuessa vapaaehtoiseksi nuorten lukuisaan joukkoon. Minut vietiin huoneeseen, jossa sain virvokkeita ja ohjeita tarpeeni mukaan. Löysin helposti toimipisteeni ja ihmisiä alkoi saapua paikalle vähän ajan kuluttua. Heistä kaikista välittyi myönteinen, rauhallinen ja vilpitön uteliaisuus ja kiinnostus tilaisuutta ja tapahtumaa kohtaan. Pääsali täyttyi melkein kokonaan jo avajaistilaisuuteen. Seuraavassa ”Kuinka pelastautua kapitalismilta” – tilaisuudessa kärkyttiin vapaita tuolipaikkoja. Salista saattoi bongata monet pitkän linjan valtakunnalliset vaikuttajakasvot. Minua ilahdutti, miten hienoa on olla tapahtumassa, johon täysin erilaisista lähtökohdista ja poliittisesti erilaisin taustoin saapuu ihmisiä kuuntelemaan ja keskustelemaan. Poissa, jossain hämärässä kaukaisuudessa, olivat somen ja verkon jankkaavat, ikuista totuutta ja oikeassa olemisen pakkoa edustavat inttämiset.

Kamerani kliksahteli kuvatessani. Mutta kukaan ei närkästynyt. Kuvasin sivuilta ja pikku hiljaa huomattuani ihmisten hyvän hengen uskaltauduin kuvaamaan esiintyjiä hiukan lähempääkin. Seminaarien tauoilla kiertelin tapahtuman osallistujien keskuudessa. Kaikki, joilta kysyin, antoivat luvan ottaa itsestään valokuvia. Suurin osa heistä oli jopa hyvin innokas saamaan itsestään kera tärkeän asiansa muiston arkistoihin tai someen. Mutta kaunein hymy oli vammaisten huutolaisasemaa käsittelevän seminaarin järjestäjänaisella. Ilmeisesti asialleen omistautuminen voi luoda todella paljon valoa ihmisen elämään rajoitteista huolimatta.

Kuvatessa ihmisiä heitä kohtaa ihan eri tavoin kuin vain jutellessa. Samalla sain kuitenkin arvokasta tietoa eri järjestöjen toiminnasta sekä ihmisten kokemuksista ulkomailla ja Suomessa. Minuun tekivät suuren vaikutuksen kaikkien kohtaamieni ihmisten myönteisyys, rauhallisuus ja toiveikkuus. Yhtään kärttyisää ja kielteistä ihmistä en kohdannut koko kahdeksan tunnin aikana, jonka Arbiksella vietin. En tiedä, kuinka hyvin selvisin tehtävässäni. Mutta en voinut lakata hymyilemästä siitä ilosta, jota päivän aikana koin: ilosta ihmisenä olemisesta toisten ihmisten keskellä; sen asian tunnustamisesta, että ihmisyyteen kuuluu myös välittäminen ja idealismikin.

Ilta-aurinko paistoi kirkkaana poistuessani vihdoin kauniisiin Etu-Töölön maisemiin. Olin ylittänyt itseni, oppinut luottamisesta ja arvostuksesta, saanut uutta tietoa ja tavannut upeita ihmisiä. Kuitenkin olin sama täti-ihminen kuin aamulla: en ollut nuortunut. Sen sijaan sieluni kellarikomeroon lukkiutunut nuoruuden idealismi oli noussut paloportaita pitkin taloni ytimeen, joka oli jälleen hitusen kokonaisempi. Päällimmäiseksi mieleeni jäivät lauseet ”Aina on olemassa vaihtoehtoja” arvostettujen vaikuttajien lausumana sekä ”Eikös elämässä ole kyse juuri selviytymisestä” pitkän linjan kansalaisaktivistin suusta.

Nimim. Ensikertalainen

Share

Ilmoittaudu Sosiaalifoorumiin

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT!

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT.
Suomen sosiaalifoorumi kutsuu tänä keväänä järjestöt, verkostot ja ryhmät miettimään ratkaisuja tämän päivän polttaviin haasteisiin. Tapahtuma jakautuu viiteen eri teemaan, jotka on muotoiltu haasteiksi. Haasteita tukevat avainsanat, jotka avaavat teeman sisältöä tarkemmin.

Katoava vapaus eli kuinka demokratia vallataan takaisin?
Demokratia, kansalaisyhteiskunta, ilmaisunvapaus, media, koulutus

Systeemikriisi!
Ympäristö, ihmiskasvoinen globalisaatio, tulevaisuuden maailman rakennuspalikat

Kahden kerroksen väkeä
Työ, työttömyys, toimeentulo ja talouden monet muodot

Erilaisen pelosta luottamuksen ja rauhan rakentamiseen
Yhdenvertaisuus ja moninaisuus rasismia, syrjintää ja sotimista vastaan

Epäreilu peli vai sosiaalinen hyvinvointi?
Asunnottomuus, köyhyys, osattomuus, sosiaaliset oikeudet, hyvinvointivaltion tulevaisuus

Ilmoittautuminen on auki 16.3.2018 asti.

Lisätietoa ilmoittautumisesta löytyy tämän linkin takaa

Share

Suomen sosiaalifoorumin ilmoittautuminen aukeaa tammikuussa!

Syksy on ollut jo vilkasta Suomen sosiaalifoorumin 2018 valmistelujen aikaa. Arbikselle palaavan Sosiaalifoorumin osatapahtumien ilmoittautuminen avataan tammikuun aikana, kun uudet kotisivut on saatu käyttöön. Järjestöt, verkostot ja ryhmät voivat jo alkaa suunnitella, millaista ohjelmaa haluavat ensi keväänä järjestää Sosiaalifoorumissa 21.-22.4.2018.

Syksyn aikana yleiskokoukset ja valmistelutiimi ovat muotoilleet seuraavat alateemat tapahtumalle. Alateemoja hiotaan edelleen, ja niistä on keskusteltu syksyn mittaan Sosiaalifoorumin yleiskokouksissa.

1. Katoava vapaus: Demokratia, ilmaisunvapaus, tasa-arvo
2. Systeemikriisi: Globalisaatio, ympäristö, tulevaisuus
3. Pienenevät piirit: Talous, työ, toimeentulo
4. Erilaisen pelko: Pakolaisuus, rauha ja rasismi
5. Epäreilu peli: Sosiaalinen hyvinvointi ja yhdenvertaisuus

Osatapahtumat ilmoitetaan aina alateemaan. Näin foorumin ohjelma jakautuu useammaksi kokonaisuudeksi.

Koulutusta osallistaviin menetelmiin

Toivomme erityisesti luonteeltaan keskustelevia ja osallistavia osatapahtumia perinteisten paneelikeskustelujen lisäksi. Sopisiko omaan aiheeseenne käsittelytavaksi vaikkapa työpaja, piirikeskustelu tai tulevaisuusdialogi? Tili- ja vastuujärjestömme Kansalaisfoorumi on luvannut järjestää osallistavien menetelmien koulutusta alkuvuodesta, kun ilmoittautuminen on auennut. Tämä tilaisuus kannattaa ehdottomasti hyödyntää osatapahtuman ideoimisen tukena.

Teemakoordinaattoreita haetaan

Jokaisella alateemalla on 1-2 teemakoordinaattoria, jotka toimivat linkkeinä Sosiaalifoorumin ja osatapahtumajärjestäjien välillä ja huolehtivat alateemansa ohjelmakokonaisuuden koordinoinnista. Teemakoordinaattorit ovat osana ohjausryhmää, joka muodostetaan vuoden alkupuolella. Pyydämmekin ilmoittautumisia vapaaehtoisiksi teemakoordinaattoreiksi, jotta saamme varmistettua kaikille hyvän ja onnistuneen tapahtuman.

Kansainvälisiä vieraita haetaan

Tammikuun loppuun asti voi myös tehdä ehdotuksia kansainvälisistä vieraista kutsuttaviksi Sosiaalifoorumiin. SSF voi osallistua 1-2 vieraan kustannuksiin, mutta tuki on riippuvainen foorumin saaman rahoituksen määrästä. Katso lisää kotisivuilta: http://www.sosiaalifoorumi.fi/2017/ehdota-kansainvalista-taiteilija-aktivistivierasta-kutsuttavaksi-2018-sosiaalifoorumiin/

Myös ensi keväänä Sosiaalifoorumi järjestetään ilman ulkoasiainministeriön avustusta.

Seuraava yleiskokous on maanantaina 15.1.2018 klo 17.30 Helsingissä, tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin. Myös etäosallistuminen on mahdollista, kunhan siitä sovitaan hyvissä ajoin etukäteen. Katso lisää: https://www.facebook.com/events/516889442025259/

Lisätietoja valmistelutiimiltä:
heikki.ketoharju at iki.fi
tytti.lallo at helsinki.fi
liisa.uimonen at maanystavat.fi

Pysy ajan tasalla Sosiaalifoorumista!

Jos et ole vielä liittynyt uudelle sähköpostilistalle, tee se nyt lähettämällä tyhjä viesti osoitteeseen
sosiaalifoorumi-subscribe at lists.riseup.net
ja vahvistamalla liittyminen vastausviestin ohjeiden mukaan.

Seuraa meitä myös somessa:
https://www.facebook.com/sosiaalifoorumi/
https://twitter.com/sosiaalifoorum1
https://www.instagram.com/sosiaalifoorumi/

Share

Ehdota kansainvälistä taiteilija-aktivistivierasta kutsuttavaksi 2018 Sosiaalifoorumiin!

Sosiaalifoorumi pyytää ehdotuksia kansainvälisiksi vieraiksi ensi kevään Suomen sosiaalifoorumiin 21.-22.4.2018.

Osana Maailman sosiaalifoorumin perinnettä, Suomen sosiaalifoorumin tärkeä osa-alue on yhteistyö globaalin etelän kanssa. Rahoituksen salliessa SSF:iin on kutsuttu useita vieraita globaalista etelästä, mikä tarjoaa mahdollisuuden kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen ja yhteiseen oppimiseen. Vuonna 2018 Sosiaalifoorumiin halutaan kutsua kaksi kansainvälistä kulttuurivierasta, mitä varten olemme hakemassa rahoitusta.

Viime vuosina Sosiaalifoorumi on kiinnittänyt erityisesti huomiota kansalaisyhteiskunnan kapenevaan toimintatilaan niin maailmalla kuin Suomessakin. Demokratian ja ilmaisunvapauden kaventumiseen törmätään ensimmäisenä taiteellisessa ja kulttuurisessa ilmaisussa ja toiminnassa. Taiteessa myös näkyy hyvin herkästi yhteiskunnalliset muutokset ja ongelmat, joten haluamme korostaa taiteellista ja kulttuurista toimintaa myös Sosiaalifoorumissa. Niinpä haluamme kutsua kaksi yhteiskunnallisesti aktiivista taiteilijaa tai kulttuuritoimijaa globaalista etelästä Suomen sosiaalifoorumiin 21.-22.4.2018 Helsingin ruotsinkieliselle työväenopistolle Arbikselle.

Vieraiden avulla voimme avata keskusteluyhteyden eri maailmojen välille. Etsimme henkilöitä, jotka paitsi tekevät taidetta, myös työllään ottavat kantaa ja osallistuvat yhteiskunnallisiin kamppailuihin. Taide tuo globaalin etelän elämän ja ongelmat lähemmäs meitä, jolloin niihin on helpompi samaistua, mikä vahvistaa myös globaalia solidaarisuutta. Vieraiden avulla haluamme tehdä näkyväksi niitä yhteiskunnallisia ongelmia ja kamppailuja, joita taiteesta nousee, sekä kulttuurisen toiminnan ja vaikuttamisen moninaisuutta.

Olisiko yhdistyksellänne tai verkostollanne ehdottaa Suomen sosiaalifoorumiin sopivaa mielenkiintoista vierasta, joka haluaisi tulla kertomaan yhteiskunnallisista kamppailuista, joihin taiteensa kautta osallistuu tai joita taiteensa kautta kommentoi? Miten hän näkee itseään kiinnostavat tai lähellä olevat ilmiöt tai ongelmat, ja miten hän ottaa niihin kantaa työssään? Mitä hän haluaa työllään saavuttaa, mikä on hänen viestinsä? Millaista ohjelmaa järjestäisitte hänen kanssaan Sosiaalifoorumissa?

Suomen sosiaalifoorumiin osallistuvat järjestöt voivat ehdottaa vieraita seuraavilla ehdoilla:
1) vieras tulee Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolelta;
2) vieras on taiteilija ja kansalaisaktivisti, joka työllään ja toiminnallaan edistää rauhaa, ihmisoikeuksia, kulttuurien välistä vuoropuhelua tai osallisuutta kulttuuriin, vastustaa rasismia, toimii ympäristön ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta, puolustaa kulttuurivähemmistöjä tai paikallista elämäntapaa, ja/tai etsii vaihtoehtoja vallitsevalle kehitysparadigmalle. Vieraan toiminta istuu Sosiaalifoorumin moton “Toisenlainen maailma on mahdollinen” alle.
3) ehdottajajärjestö sitoutuu järjestämään vieraan kanssa ohjelmaa Suomen sosiaalifoorumissa sekä mahdollisuuksiensa mukaan myös ennen ja/tai jälkeen Sosiaalifoorumin.

Tavoitteena on kutsua yksi läheltä, esimerkiksi Lähi-idästä, ja toinen kaukaa, kuten Latinalaisesta Amerikasta. Tässä huomioidaan myös arvioitujen matkakustannusten yhteissumma.

Vierailun käytännönjärjestelyt ja ohjelmasuunnittelu tehdään yhdessä ehdottajajärjestöjen kanssa niin, että ehdottajajärjestö ottaa ohjelmassa vetovastuuta. Suomen sosiaalifoorumissa vieraiden toivotaan osallistuvan ainakin avajaistilaisuuteen ja joihinkin foorumin osatapahtumiin, jotka voivat olla esimerkiksi keskusteluita, työpajoja, performansseja ja/tai näyttelyitä. Toivomme myös, että vieras ottaisi osaa sosiaalifoorumin iltabileisiin joko vieraanvaraisuudesta nauttien tai esiintymällä. Lisäksi on hyvin toivottavaa, että ehdottajajärjestö pystyy järjestämään vieraan kanssa myös muuta ohjelmaa hänen Suomessa olonsa aikana. Sosiaalifoorumi koordinoi järjestelyjä sekä tiedottaa laajasti vierailusta. Sosiaalifoorumi kattaa matkakustannukset ja viisumit, sekä kolmen päivän päivärahat ja kolmen yön majoituksen. Ehdottajajärjestö vastaa vierailun muista kuluista.

Ehdotukset pyydetään tammikuun 2018 loppuun mennessä, jonka jälkeen Sosiaalifoorumin yleiskokous tekee päätöksen kutsuttavista vieraista ehdotusten perusteella. Sosiaalifoorumin tuki vieraiden matkakustannuksissa on riippuvainen SSF:n saamista avustuksista. Jos avustusta ei saada, Sosiaalifoorumi varautuu kutsumaan yhden vieraan.

Lähetä ehdotus vieraasta ja hänen kanssaan mahdollisesti järjestettävästä ohjelmasta perusteluineen osoitteeseen sosiaalifoorumi at riseup.net

Lisätietoja SSF2018-valmistelutiimiltä:
liisa.uimonen at maanystavat.fi
heikki.ketoharju at iki.fi
tytti.lallo at helsinki.fi

Share