Varsin moni Sosiaalifoorumin tapahtuma tallennettiin tavalla tai toisella. Tähän artikkeliin kerätään linkkejä tallenteisiin. Mikäli oma tapahtumasi puuttuu listalta ja tiedät siitä olevan tallenne yleisesti saatavilla, vinkkaa asiasta elina.vainikainen@vasemmistofoorumi.fi.
Suomen sosiaalifoorumi järjestetään tänä vuonna verkossa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Jo aiemmin oman osatapahtumansa ilmoittaneisiin järjestöihin ollaan oltu yhteydessä sähköpostitse, ja kannustamme kuittaamaan mahdollisen osallistumisen niin nopeasti kuin suinkin. Myös uusia tapahtumia voi edelleen ilmoittaa koordinaattorille, tainapetrell (at) gmail.com.
Tiedotamme tapahtumasta lisää heti tarkemman ohjelman varmistuttua.
Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi huhtikuun lopulla pidettäväksi suunniteltu Suomen sosiaalifoorumi siirretään elokuun loppuun, 29.-30.8.2020 viikonlopulle.
Jo ilmoittautuneille osatapahtumajärjestäjille tiedotetaan asiasta ja sovitaan erikseen, kuinka ohjelmailmoittautumisen kanssa toimitaan. Sosiaalifoorumin järjestäjien toive on, että mahdollisimman suuri osa foorumiin suunnitellusta ohjelmasta voidaan toteuttaa myös elokuussa.
Foorumin kokoontumisen siirtämisestä johtuen täydentävä ilmoittautuminen foorumiin on mahdollista myöhemmin keväällä. Tästä tiedotetaan erikseen, kun ilmoittautumisen yksityiskohdat ovat selvillä.
Sosiaalifoorumin mottona on Toisenlainen maailma on mahdollinen. Maailma näyttää koronaviruksen ja talouskriisin oloissa välttämättä erilaiselta kuin ennen. Aktiivisen kansalaisyhteiskunnan rooli on nyt ratkaiseva.
18. Suomen sosiaalifoorumi järjestetään tulevana viikonloppuna 4.-5.5.2019 työväenopisto Arbiksella. Sosiaalifoorumi toimii alustana kansalaiskeskustelulle ja sinne järjestää tilaisuuksia joukko erilaisia kansalaisjärjestöjä, verkostoja, yhteiskunnallisia liikkeitä, ay-liikkeitä sekä kirkollisia ja kulttuurialan toimijoita. Sosiaalifoorumiin on vapaa pääsy ja sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva tapahtuma on säilyttänyt asemansa merkittävänä yhteiskunnallisten liikkeiden kohtaamisen areenana ja keskustelun edistäjänä.
– Suomen sosiaalifoorumi on ylpeästi osa kansainvälistä verkostoa, joka on tehnyt työtä oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta jo lähes 20 vuotta. Sosiaalifoorumi on alusta, jolle sisällön antavat tapahtuman ohjelman luovat järjestöt ja liikkeet. Esillä on tänä vuonna erittäin ajankohtaisia ja tärkeitä kysymyksiä esimerkiksi Pohjois-Afrikan naisten asemasta, sosiaaliturvasta, rauhanliikkeen ja ympäristöliikkeen yhteistyöstä ja kurdien asemasta Turkin hallinnon alaisuudessa. Kiinnostavuutta lisää entisestään niiden ajoittuminen poliittisesti herkkään hetkeen, toteaa Sosiaalifoorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Heikki Ketoharju.
Suomen sosiaalifoorumin pääteema on tänä vuonna Polkuja järjestelmien muutokseen. Teema kuvaa valintoja, joita joudumme yhteisöinä tekemään edessämme haarautuvien vaihtoehtojen välillä. Aikaamme määrittävät poliittinen epävarmuus esimerkiksi sosiaaliturvan tai vanhustenhoidon muutoksissa ja kriisit ilmastonmuutoksesta autoritarismin nousuun. Sosiaalifoorumi antaakin atomisoituneille ja toisistaan irrallaan toimiville mahdollisuuden nähdä yhteydet kamppailujensa välillä.
– Ongelmat ovat yhteisiä, joten niin ovat myös ratkaisut. Sosiaalifoorumin voima perustuu solidaarisuuteen, jonka se kykenee ympärillään synnyttämään. Edellisen hallituskauden aikana Sosiaalifoorumi menetti leikkausten vuoksi valtionrahoituksensa, joten sen jatkuminen on perustunut täysin kansalaisjärjestöjen, ryhmien, liikkeiden ja kirkollisten toimijoiden yhteishenkeen. Se on itsessään solidaarisuuden voimannäyte, vahvistaa Ketoharju.
Pääteema jakautuu viiteen osioon, jotka käsittelevät mm. ympäristöoikeudenmukaisuutta, työelämää ja vähemmistökulttuureja. Ajankohtaisissa paneeleissa käydään läpi sosiaaliturvaa, sote-uudistusta, perustuloa ja EU:n Green New Dealia alojen tärkeimpien asiantuntijoiden johdolla. Kansainvälisen ulottuvuutensa vuoksi tärkeä osa tämänkin vuoden Sosiaalifoorumia ovat kansainväliset vieraat. Paikalle saapuvatkin mm. kurdikysymyksen ratkaisuista luennoiva sosiologi-kirjailija ja sananvapausjärjestö PEN:in kunniajäsen İsmail Beşikçi, Brasilian poliittisesta tilanteesta kertova Amazonian keräilijäväestön kattojärjestön CNS:n puheenjohtaja Joaquim Belo sekä tunisialais-italialainen naisoikeusaktivisti ja organisoija Sodfa Daaji.
Tervetuloa Suomen sosiaalifoorumin yleiskokoukseen!
Aika: torstai 27.4. klo 17.30
Paikka: Seurakuntien talo, huone Silvennoinen, 4. krs
Asialistalla:
1. Sosiaalifoorumin 1.4. saama palaute (Palautetta kerätään 19.4. asti täällä)
2. Nettisivujen uudistaminen
3. Kohti seuraavaa Sosiaalifoorumia:
– alustava ajankohta
– valmistelut syksyllä, kuten SSF:n tunnettuuden kasvattaminen, järjestöjen ja muiden toimijoiden herättely Sosiaalifoorumiin, ohjausryhmän perustamisen valmistelu, ym.
4. Seuraava yleiskokous
Kiitos osallistumisesta Suomen sosiaalifoorumiin 2017! Kerro meille, mitä pidit! Toivoisimme palautetta tapahtumasta ja sen käytännön järjestelyistä. Näin autat meitä tekemään asiat seuraavalla kerralla vielä paremmin.
Vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Mielipiteesi on arvokas – tehdään yhdessä tulevista Sosiaalifoorumeista entistäkin vaikuttavampia! Annathan palautteesi 19.4.2017 mennessä.
Terveisin, Suomen sosiaalifoorumin 2017 ohjausryhmä
Suomen sosiaalifoorumissa puhutti ympäristöliikkeen ja aktivismin tulevaisuus, naisen asema työelämässä sekä yleiset työelämän ja työnjaon muutokset, kriittinen medialukutaidon välttämättömyys, uskontojen välisen yhteistyön keskeinen rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa, SOTEn ja vapaakauppasopimusten asettamat uhat yhdenvertaisuudelle ja demokratialle, Migrin turvapaikanhakijoiden raaka kohtelu ja rasismi sekä tavallisten ihmisten todelliset mahdollisuudet järjestäytyä haastamaan yhteiskuntamme epäkohtia kuten kaivosyhtiöitä. Sosiaalifoorumi kokosi noin 700 tapahtumakävijää 39 tapahtumaan.
Sosiaalifoorumi järjestettiin nyt toistamiseen pop up -muotoisena, tällä kertaa keskittyen enemmän Kallion alueelle. Tavanomaisesta poikkeavat kokoontumispaikat, kuten kahvilat, baarit ja Kallion kirjasto sopivat erityisen hyvin tapahtumaan, sillä ne tuovat keskustelut myös helpommin lähestyttäviksi uudelle yleisölle.
Sosiaalifoorumin ohjausryhmä 2017 kiittää myös lukuisia järjestöjä, liittoja ja muita tahoja, jotka tekivät tapahtumasta mahdollisen rahallisella tuellaan sekä tarjoamalla tapahtumatiloja. Kansalaisyhteiskunnan yhteinen ponnistus osoitti, että Sosiaalifoorumi on edelleen tärkeä areena, joka antaa uskon siihen, että toisenlainen maailma on mahdollinen!
”Asukkaiden vai yhtiöiden sote?”, kysyttiin Kallion kirjastossa.